2020-08-04 21:16

Preşedinte LAPAR: Seceta a afectat grav culturile agricole. Preţurile produselor româneşti vor fi majorate

 |  12:24
Preşedinte LAPAR: Seceta a afectat grav culturile agricole. Preţurile produselor româneşti vor fi majorate

Preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu, a declarat, marţi, că seceta a afectat grav culturile agricole din acest an şi a determinat producătorilor pierderi de peste 2 miliarde de euro. Baciu a avertizat că preţurile produselor româneşti vor fi majorate în perioada următoare.

"Seceta s-a comportat diferit, în funcţie de zonă, cea mai afectată fiind zona Moldovei, unde nu a mai plouat din luna aprilie, iar de atunci aici s-a instalat seceta, iar majoritatea culturilor sunt în pericol. Alte zone afectate sunt sud-vestul Banatului, vestul şi estul ţării, în special în judeţul Constanţa. Cea mai afectată este cultura porumbului, începând de la 30-50% până la 100%. În Moldova sunt suprafeţe imense afectate 100%", a precizat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), pentru Mediafax.

Laurenţiu Baciu a mai spus că pierderile sunt de peste 2 miliarde euro.

"Seceta va diminua recolta lui 2015. Pierderile sunt enorme, până în prezent se înregistrează pierderi de peste 2 miliarde euro, urmând ca suma să crească pe măsură ce temperaturile rămân foarte ridicate şi fără precipitaţii. Când spun 2 miliarde de euro este vorba de investiţii deja făcute care nu se mai recuperează. Nu ne referim aici la veniturile care le-am fi avut dacă recoltam producţia", a afirmat Laurenţiu Baciu.

Preşedintele LAPAR a avertizat că se vor scumpi cu siguranţă fructele, legumele şi cerealele.

"Vorbim în primul rând de scumpiri la materia primă. Apoi se vor scumpi toate în lanţ", a completat Laurenţiu Baciu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz