2020-08-07 21:22

Presiuni pentru desfiinţarea Oltchim şi Arpechim

 |  21:00
Presiuni pentru desfiinţarea Oltchim şi Arpechim

Numirea tânărului pedelist Lucian Bode în fruntea Ministerului Economiei a reanimat jocurile de culise din jurul companiilor strategice din sectorul energetic. Marii „combinatori” din economia subterană vor să profite de ingenuitatea tânărului ministru pentru a-şi duce la capăt planurile legate de acapararea sau distrugerea unor companii din sistemul energetic, ajutaţi de personaje aflate chiar în anturajul lui Bode, susţin surse avizate. Este şi cazul combinatului Oltchim, pe care puternice grupuri de interese se chinuiesc să-l desfiinţeze de vreo câţiva ani.

Lucian Bode, un personaj politic aproape anonim, fără nici o experienţă profesională relevantă, a fost numit într-o perioadă extrem de dificilă la conducerea celui mai important minister din România, în jurul căruia se învârt afaceri de miliarde de euro. Bode, pus să gestioneze sistemul energetic naţional, a anunţat imediat după numire o primă victorie a „băieţilor deştepţi”, care au refuzat o renegociere a contractelor bilaterale semnate cu Hidroelectrica, precum şi desecretizarea documentelor, ce trebuia făcută până pe 15 februarie. Tot până la această dată, conform acordului cu FMI, trebuiau demarate procedurile pentru privatizarea pe piaţa de capital a unor companii energetice. Acest lucru nu s-a întâmplat însă.

Potrivit unor surse avizate, lupte aprige de culise se duc în prezent în Ministerul Economiei pentru desfiinţarea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea. Soarta combinatului este legată aproape ombilical de cea a rafinăriei Arpechim, aparţinând OMV Petrom, închisă în prezent din cauza pierderilor uriaşe înregistrate. Guvernul Boc a anunţat la începutul anului că statul român este interesat să cumpere rafinăria de la OMV, dar se pare că discuţiile nu au avansat. Aceleaşi surse susţin că persoane foarte influente şi-au întins „tentaculele” până în anturajul ministrului Lucian Bode, pe care încearcă să-l convingă că preluarea Arpechim şi susţinerea în continuare a activităţii Oltchim nu ar fi rentabile.

Aşa să fie oare? S-a dovedit că, aproape nicăieri în lume, rafinăriile nu pot fi rentabile decât dacă sunt cuplate cu platforme petrochimice puternice, prin care să se valorifice o serie de produse de rafinare, care altfel şi-ar găsi cu greu piaţă de desfacere. Practic, astăzi au început să se închidă acele rafinării din Europa care se bazau exclusiv pe importul de ţiţei şi care nu aveau legături cu platforme petrochimice. În lume, toţi marii producători de produse petrochimice ori sunt integraţi şi cu rafinării, ori au semnate parteneriate pe termen lung cu firme de rafinare. De pildă, INEOS, cea mai mare companie de produse petrochimice europeană, deţine inclusiv rafinării care îi asigură materiile prime de bază.

De asemenea, o serie de concurenţi ai Oltchim din Europa Centrală şi de Est sunt cuplaţi cu instalaţii de rafinare: TVK-MOL în Ungaria, Slovnaft în Slovenia. Toate aceste companii au înregistrat profit în condiţiile în care tot ţiţeiul a fost importat în aceste ţări. De menţionat că şi OMV, atât la Viena, cât şi la Burghausen-Germania are instalaţii de rafinare cuplate cu petrochimii puternice, ambele centre înregistrând profit, cu toate că ţiţeiul a fost importat.

Aceste exemple relevă faptul că şi rafinăria Arpechim ar putea deveni competitivă dacă ar fi integrată avansat cu petrochimiile Oltchim şi ar beneficia măcar parţial de ţiţei intern.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639554-05-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz