2019-12-13 04:16

Preţul cu dedicaţie pentru curentul de la termocentrale scumpeşte factura

 |  18:14
Preţul cu dedicaţie pentru curentul de la termocentrale scumpeşte factura

Factura la energie are toate şansele să crească, dacă se aplică un proiect de ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). În lupta lor pentru a stăvili elanul protestatar al minerilor, autorităţile deschid calea către preţuri exorbitante pentru energia electrică consumată. Chiar şi fără acest ordin, preţurile la curent s-au majorat imediat după ce Departamentul pentru Energie a trecut pe lista de priorităţi consumul de curent produs de termocentralele pe cărbune. Este de aşteptat ca furnizorii şi distribuitorii să solicite creşterea tarifelor percepute tuturor consumatorilor, inclusiv populaţiei.

Tot acest mecanism financiar a plecat de la ideea că energia electrică nu se poate stoca. Pentru asigurarea funcţionării Sistemului Energetic Naţional (SEN) are nevoie de “reglaje fine”. Tocmai energia folosită la aceste reglaje, care ajunge pe Piaţa de Echilibrare (PE), este cea mai scumpă din ţară, preţul maxim cu care se tranzacţionează ajungând la 450 de lei/MWh, în condiţiile în care preţul obişnuit a scăzut la aproximativ 180 de lei/MWh. De aceea, este mare bătălie ca toţi producătorii ce deţin instalaţii ce pot face astfel de servicii de sistem să ajungă să vândă curent pe PE.

Lista de priorităţi

Autorităţile au găsit soluţia ca termocentralele pe cărbune, care au unele dintre cele mai mari costuri de producţie din ţară, să fie primele pe lista instalaţiilor care furnizează energie pe piaţa de echilibrare, ca să aibă piaţă de desfacere. Prin HG nr. 138/2013, Complexul Energetic Oltenia şi termocentrala Mintia–Deva din cadrul Complexului Energetic Hunedoara au acces garantat şi dispecerizare cu prioritate la energia produsă. Noul proiect de ordin al ANRE tocmai acest lucru transpune în legislaţia secundară.

Ca să nu fie cu supărare, de acelaşi tratament va beneficia şi energia electrică produsă din surse hidro, dar numai pentru partea rezultată din evitarea deversărilor de apă. Hidroelectrica şi-a arătat nemulţumirea că trebuie să deverseze apă, fără să producă energie, pentru că ori nu are cumpărători, ori costurile cu apa brută fac neeconomică producţia.

Indicaţii de preţ

Pe de altă parte, ANRE propune şi eliminarea limitei maxime a preţurilor de ofertă pe PE, de 450 lei/MWh, prevăzută în Ordinul nr. 33/2012. Iar noul ordin ajunge la formula îmbunătăţită, prin care la cei 450 de lei/MWh se adaugă şi Preţul pentru Ziua Următoare. Adică, preţul creşte cert.

Chiar şi fără acest artificiu de calcul, preţurile pe Piaţa de Echilibare au crescut, ca urmare a HG 138/2013, tocmai pentru că s-a majorat cantitatea de energie furnizată de termocentralele pe cărbune. De exemplu, plata pentru piaţa de echilibrare a fost de circa 3 ori mai mare în luna mai (când s-a aplicat HG nr. 138/2013) faţă de aprilie.

De remarcat, aceste costuri sunt preluate direct în tariful la energia electrică destinată consumatorilor finali, inclusiv celor casnici. De aceea, este de aşteptat ca ordinul propus de ANRE să conducă la solicitarea furnizorilor şi distribuitorilor de majorare a tarifelor, după ce autorităţile s-au lăudat că factura va scădea, din iulie, cu 4%.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-07-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray