2019-08-18 16:48

Preţul energiei va creşte continuu după înfiinţarea celor două companii energetice naţionale

 |  19:15
Preţul energiei va creşte continuu după înfiinţarea celor două companii energetice naţionale

CompaniileElectra şi Hidroenergetica vor înlătura rapid jucătorii mici din piaţaenergetică, iar consecinţa va fi creşterea continuă a preţului energiei laconsumatorul final, potrivit unui studiu elaborat de Universitatea PolitehnicăBucureşti. "Cele două companii vor profita de poziţia lor de oligopol,înlăturând rapid restul actorilor mărunţi din piaţa de energie din România,consecinţa fiind o creştere continuă a preţului energiei la consumatorulfinal", conform studiului citat de Mediafax. Analiza a fost realizată deFacultatea de Energetică din cadrul Politehnicii şi va fi prezentată astăziîntr-o conferinţă de presă. Studiul mai arată că generarea de resurse financiarepentru investiţiile viitoare din sector va deveni incertă, iar companiileenergetice naţionale vor înregistra pierderi. În plus, indicele de concentrarea pieţei producătorilor de energie va ajunge la nivel foarte ridicat, în timpce alimentarea cu energie a României va fi tot mai nesigură, din cauzaorientărilor strategice greşite.

DinElectra vor face parte complexurile energetice Turceni şi Rovinari,Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, sucursaleleHidroelectrica de la Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgu-Jiu şi Hidroserv RâmnicuVâlcea.

Hidroenergeticava cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucureşti, sucursaleleTermoelectrica Paroşeni şi Termoserv Paroşeni, sucursalele Hidroelectrica de laBistriţa, Buzău, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Oradea, Sebeşşi Slatina. În Hidroenergetica vor fi integrate şi filialele HidroelectricaHidroserv Bistriţa, Hidroserv Slatina, Hidroserv Porţile de Fier, HidroservCurtea de Argeş, Hidroserv Sebeş.

Împotrivaînfiinţării celor două societăţi au fost iniţiate în instanţă mai multeprocese, de către sindicaliştii de la Hidrosind, Fondul Proprietatea şiacţionari ai Fondului Proprietatea. Din acest motiv, înfiinţarea Electra şiHidroenergetica a fost amânată cu cel puţin şase luni, faţă de termenul anunţatde autorităţi, respectiv 1 iulie.

PreşedinteleConsiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat la începutul luniioctombrie că speră ca până la sfârşitul anului autoritatea să ia decizia finalăcu privire la înfiinţarea celor două companii energetice naţionale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-12-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray