2019-08-17 18:03

Prețuri prea mari ale energiei electrice pe bursă. ANRE și Concurența investighează problema

 |  13:48
Prețuri prea mari ale energiei electrice pe bursă. ANRE și Concurența investighează problema

Consiliul Concurenței analizează, împreună cu Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), două tranzacții cu energie încheiate pe bursa de profil OPCOM, au declarat, luni, pentru AGERPRES, reprezentanții Consiliului Concurenței.

ANRE a demarat această anchetă în urma unei sesizări potrivit căreia contractele ar fi fost încheiate la un preț mai mare decât ar fi normal.

Reprezentanții ANRE au refuzat să precizeze care sunt tranzacțiile și companiile anchetate. „Este vorba de tranzacții încheiate și pe PZU (Piața pentru Ziua Următoare — n.r.)”, spun oficialii.

Prețurile pe piața spot (Piața pentru Ziua Următoare — PZU, n.r.) a bursei de energie OPCOM au ajuns în aceste zile la recorduri istorice de peste 600 lei pe MWh (650 de lei sâmbătă), de două ori mai mari decât în primele zile ale acestui an.

România a înregistrat în zilele de 15 și 23 ianuarie 2017 cel mai mare preț al energiei din Europa, ajungând la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor de pe site-ul bursei de energie OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România.

Din datele de pe site-ul OPCOM mai reiese că prețul mare de pe piața spot a bursei de energie OPCOM nu este cauzat de un deficit de energie, deoarece pe platformele la termen ale OPCOM s-a tranzacționat pentru luna ianuarie o cantitate de energie de 6,8 TWh, mai mare decât consumul țării, estimat la maximum 6 TWh pentru această lună. În plus, pe piața spot se mai tranzacționează o altă cantitate de 3,4 TWh.

Pe piețele la termen, prețul pentru luna ianuarie 2017 este de 168 de lei pe MWh.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-30

In legatura cu acest articol...

România - cel mai mare preț al energiei din Europa în 23 ianuarie

Situație INCREDIBILĂ la Ministerul Energiei! Joaca cu cifrele a ajuns prea departe!

Ministrul Energiei, PRINS CU MINCIUNA: Nu mai avem stocuri de cărbune

Schimbare la vârful Ministerul Energiei!

România a refuzat să ajute Bulgaria cu energie electrică




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


STARBAG




Saray