2020-07-09 14:39

Prețurile de consum au crescut cu 0,5% în luna mai. Cartofii şi fructele s-au scumpit cel mai mult

 |  22:01
Prețurile de consum au crescut cu 0,5% în luna mai. Cartofii şi fructele s-au scumpit cel mai mult

Preţurile de consum au urcat cu 0,5% în mai faţă de aprilie, iar rata anuală a inflaţiei a crescut de la 0,8% la 1,2%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 1,2% şi a mărfurilor nealimentare cu 0,8% şi în urma majorării tarifelor la servicii cu 2,1%, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Cele mai mari scumpiri faţă de luna aprilie au fost consemnate la cartofi şi fructe proaspete, cu câte 13%, fructe şi conserve din fructe - 6,94%, precum şi la legume şi conserve din legume - 5,14%. În schimb s-au ieftinit ouăle cu 4% şi fasolea boabe şi alte leguminoase cu aproape 2,74%.

"Preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC), au fost mai mari în medie cu 0,5%, în luna mai comparativ cu luna aprilie 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), creşterea a fost de 0,6%", se arată într-un comunicat al INS.

Alimentele s-au scumpit în mai cu aproape 1%, iar mărfurile nealimentare şi serviciile au avut costuri majorate cu 0,3% fiecare.

La mărfurile nealimentare, combustibilii au avut preţurile cu cea mai mare creştere, de 1,25%, urmaţi de încălţăminte, autoturisme şi piese de schimb, energie electrică, gaze şi încălzire centrală, fiecare categorie cu o scumpire de 0,3%.

Pentru servicii, tarifele au crescut cel mai mult la transportul aerian şi la telefonie, cu câte 0,66%.

Comparativ cu decembrie 2014, preţurile alimentelor au urcat cu 2,5%, ale mărfurilor nealimentare cu 1,55%, iar ale serviciilor cu 1%.

Inflația anuală – 1,2%

Banca Naţională a României estimează pentru finele acestui an o rată anuală a inflaţiei de 1,2%, în coborâre de la prognoza de 2,1%, ca urmare a reducerii TVA la 9% de la 1 iunie, în lunile de vară şi toamnă scăzând spre minus 1%, iar pentru decembrie 2016 proiecţia a fost revizuită de la 2,4% la 1,9%. Adrian Mitroi, profesor de investiții și finanțe comportamentale în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) afirmă că această creștere anuală a prețurilor de consum consemnată în luna mai poate fi explicată printr-o antepoziționare a retailerilor în vederea lunii iunie când a intrat în vigoare scăderea TVA la 9%.

"Eu cred că a fost o ușoară antepoziționare în vederea lunii iunie în care se scădea TVA. Așa că, ce n-am dat la pod am dat la vamă. Eu asta cred că este, pur și simplu un protectorat de către retaileri a marjei lor comerciale. Ei nu aveau cum să transfere integral sau foarte puțin au transferat și consumatorului acest beneficiu de fiscalitate. (...) Eu cred că este o poziționare ante pentru luna iunie, e doar un joc de glezne", a declarat Adrian Mitroi, citat de Agerpres.  El a precizat că se așteaptă ca în al doilea sau al treilea trimestru inflația să fie zero. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-11Parerea ta...

UNU
12 Iun 2015

si viagra..de la 35 la 48 de lei..hehehe..nu-i banc,e pe bune
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz