2020-05-31 11:51

Prima etapă a laserului de la Măgurele, gata în 2015

 |  19:06
Prima etapă a laserului de la Măgurele, gata în 2015

La Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” din Măgurele se construieşte cel mai puternic laser din lume. Prima etapă a proiectului va fi gata în 2015, când vor fi finalizate clădirile, iar laserul începe să fie asamblat, a declarat într-un interviu pentru cotidianul PUTEREA managerul proiectului ELI-NP şi director general al institutului, Nicolae Zamfir.

„O primă etapă va fi gata în 2015, când va fi finalizată clădirea. În acel moment începe montarea laserului. Apoi, în 2018, vor funcţiona toate echipamentele, iar gigantul proiect ştiinţific va fi pus în funcţiune, odată cu experimentele. În 2018. ELI-NP va lucra ca orice centru de cercetare”, a afirmat Zamfir.

Construcţia care va adăposti acest laser va fi impresionantă: un campus mai mare decât un stadion de fotbal care va fi format din patru clădiri: una va adăposti laserul, alta fascicolul gama, iar în celelalte două, laboratoarele.

Puterea laserelor va fi impresionantă: 10 milioane de miliarde de Wati sau puterea echivalentă a 100.000 de miliarde de becuri de 100W. Prin comparaţie, cele mai puternice lasere din lume din Marea Britanie şi Statele Unite sunt de zece ori mai slabe.

Costurile sunt însă pe măsură. În total, investiţia de la Măgurele se ridică la aproape 300 milioane de euro, iar cea mai mare parte a banilor vine de la Uniunea Europeană. „A început construcţia în urmă cu şase luni, suntem în graficul programat. Începem să ridicăm clădirea, a început construcţia laserului, s-a semnat contractul în iulie. Suntem încă în procesul de licitaţie pentru sistemul gama. Acum sunt 20 de cercetători în echipă, care lucrează la partea ştiinţifică: ingineri, cercetători seniori, cercetători juniori, suntem în mare căutare de tehnicieni. Facem angajări”, a precizat şeful IFN Horia Hulubei. El spune că în timp ce România pierde în fiecare zi medici, ingineri, IT-işti şi constructori care aleg să muncească în străinătate pe bani mai mulţi, institutul de la Măgurele a reuşit să readucă în ţară cercetători români plecaţi de ani de zile în străinătate.

Majoritatea celor 20 de cercetători care lucrează la partea ştiinţifică sunt români care s-au întors din străinătate după studiile făcute în SUA, Italia, Germania, Franţa. La proiect lucrează şi un cercetător din Australia, dar şi doi bulgari. „Dacă nu se inversează, măcar să se oprească acest exod al creierelor şi să atragem cercetători români care şi-au făcut studiile la universităţi mari din Vest. Însă au aplicat pentru posturi şi cetăţeni străini din Franţa, Suedia, Spania. Până în anul 2018 vor fi în total 210 cercetători”, a precizat Nicolae Zamfir.

În plus, la construcţia clădirilor lucrează câteva sute de persoane. Managerul proiectului spune că angajările nu se opresc aici. „Căutăm specialişti în ingineria laserelor, specialişti în ingineria acceleratoarelor, cercetători, deci cei care vor face experimentele (deocamdată se pregătesc experimentele viitoare), tehnicieni, ingineri în IT care să susţină întreaga echipă, programatori. Procesul de angajare este continuu”, a subliniat Zamfir.

Laserul va fi ulterior folosit în lumea medicală, la fabricarea acceleratoarelor pentru terapiile anticancer. De asemenea, pilonul de fizică nucleară va ajuta şi la depistarea teroriştilor. Vameşii vor putea radiografia containerele prin care nu pătrund razele x. Iar cercetătorii estimează că în 50 de ani, raza va putea neutraliza şi deşeurile radioactive. Totodată, pe baza cercetărilor de la Măgurele specialiştii vor putea modifica şi îmbunătăţi structura materialelor, fie că vorbim de sticlă, plastic sau metale, iar toate obiectele care ne înconjoară ar putea fi de o calitate mai bună.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-11-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine