2020-01-21 02:43

Producătorii de energie regenerabilă, salvați pe banii consumatorilor

 |  21:01
Producătorii de energie regenerabilă, salvați pe banii consumatorilor

Aflați într-o situație financiară dificilă, producătorii de energie din surse regenerabile vor fi sprijiniți de stat cu bani de la consumatorii de energie, inclusiv de la populaţie. Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă, spune că, în perioada următoare, contribuția pe care o plătesc consumatorii finali pentru energia regenerabilă, prin sistemul de certificate verzi, va crește după ce va fi modificată Legea 220/2008 privind susținerea energiei verzi. Implicit, măsura va duce şi la scumpirea energiei electrice, autorităţile nu spun însă cu ce procent anume.

„În ultimii ani, după cum se ştie, proiectele de producţie a energiei din surse regenerabile au luat amploare, în special eolienele. De când a fost modificat regimul acordării certificatelor verzi, acest sector a avut de suferit. Jucătorii din domeniu s-au plâns adesea, unii pe bună dreptate, că ajung în pragul falimentului, din cauză că nu mai sunt sprijiniţi. Trebuie găsit totuşi un echilibru. Nu poţi încuraja la nesfârşit energia verde, iar sectorul care asigură cea mai mare parte din totalul producţiei de energie, cărbunele, să îl ignori. Mai ales că rezervele dovedite ar ajunge circa 50 de ani şi asigură mii de locuri de muncă la nivelul ţării”, au declarat, pentru ziarul PUTEREA, surse din cadrul producătorilor care folosesc combustibili fosili, nemulţumiţi de faptul că nu beneficiază de aceleaşi facilităţi.

Reprezentanţii ANRE spun însă că Legea 220 nu mai este de mult actuală. ”Avem acum în lucru și probabil săptămâna viitoare se va pune pe site proiectul de modificare a Legii 220 vizavi de balonul de oxigen pe care îl așteaptă sectorul regenerabilelor din partea autorităților. Oricum ai lua-o, se va produce o creștere a impactului final în factura de electricitate în România, o chestiune complet nepopulară. Guvernul, fiind tehnocrat, își asumă probabil acest risc, pentru că nu intră în campanie electorală, dar oricum este o chestiune nepopulară", a precizat Calotă.

Un impact cert în factură

Oficialul ANRE nu a precizat cu cât va crește factura la electricitate în urma acestor modificări. Surse din domeniu spun că această contribuție pentru energia regenerabilă (certificatele verzi) ar urma să fie majorată de la 42 de lei pe MWh, cât este în prezent, la 52 de MWh. Calotă spune că România trebuie să-și definească în cel mai scurt timp țintele de regenerabile pe care și le va asuma în fața Comisiei Europene pentru anul 2030.

"Dacă îți asumi o țintă, să spunem de 28%, pentru regenerabile, și vei avea nevoie de o schemă de sprijin, dacă de pildă îți asumi ideea de a dezvolta prosumerii (consumatorii de energie care sunt și producători - n.r.), trebuie să-ți asumi impactul în factură", a mai spus vicepreședintele ANRE.

Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, este de părere că România ar trebui să își fixeze o țintă de 31% pentru energia regenerabilă pentru anul 2030, după modelul matematic aplicat de Comisia Europeană statelor membre. "Este o propunere pe care Comisia Europeană o va pune pe masa României. Cel mai probabil, de aici vor pleca negocierile cu Comisia Europeană", a spus Popescu.

Pentru anul 2020, România și-a propus să atingă 24% energie regenerabilă în consumul final brut. Potrivit datelor Eurostat, țara noastră a atins această țintă încă din anul 2014. În România există în acest moment aproape 5.000 de MW de energie regenerabilă. Comisia Europeană a fixat o țintă medie de 27% pentru energia regenerabilă pentru anul 2030 la nivel comunitar. Depozitele de gaze, pline până la sfârşitul lunii

În ceea ce priveşte sectorul de gaze naturale, prețul gazelor naturale de producție internă și cel al gazelor de import vor fi convergente la 1 aprilie 2017, astfel încât tarifele plătite de populație nu vor crește. În prezent, prețul gazelor pentru populație a fost înghețat la 60 de lei pe MWh.

Furnizorii de gaze sunt obligați să stocheze în depozite, până la data de 31 octombrie, o cantitate totală de 18,3 milioane de MWh de gaze naturale pentru sezonul rece 2016 – 2017. Cea mai mare cantitate de gaze, respectiv 8,5 milioane de MWh, va fi destinată consumatorilor casnici. Termocentralele vor folosi 3,5 milioane de MWh, iar clienții noncasnici o cantitate de 6,3 milioane de MWh.

Titularii licențelor de furnizare care asigură aprovizionarea cu gaze naturale a clienților finali au obligația să dețină aceste cantități în depozitele de înmagazinare subterană până la sfârşitul acestei luni. În total, există 73 de furnizori de gaze care au această obligație. Cele mai mari cantități urmând a fi stocate de Engie România (6 milioane de MWh), E.ON România (4,8 milioane de MWh), Romgaz (3,3 milioane de MWh) și OMV Petrom Gas (1,7 milioane de MWh).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-10-13Parerea ta...

DARE
13 Oct 2016

Bai ciolos curentul electric trebuie sa scadă nu sa crească pretul .vezi ca iar a aparut un tembel al mafiei care se trezeste vorbind.tu vii cu scumpirea curentului electric inainte de alegeri sau după ca sa stim si noi?
ESCROCHERII ELECTROCUTANTE
13 Oct 2016

Băieții deștepți din energie au simțit mirosul milioanelor de euro și au implantat eoliene și în zone în care vântul mai mult adie decât bate sau bate de 2-3 ori pe an iar acum vor să le plătim noi șmecheriile, vilele, jeepanele și concediile lor de lux. Si nu ne mai aburiti cu faptul ca eolienele sunt ECO, sunt energie verde... Ce regenerează o eoliană ?!!!!
CROCODILUL FLAMAND
14 Oct 2016

CONCLUZIA CARE SE IMPUNE>>>>>>CONFISCATI SI NATIONALIZATI ESCROCHERIILE NUMITE AFACERI CU ENERGIE SI TOT CE ARE LEGATURI CU RISTEA PRIBOI PINALTI UDREA GHITZA SI NASTASE
FNI-UL LUI VANTU
14 Oct 2016

Parcurile de eoliene sunt o alta mega-afacere gen Vantu care sufla a paguba tot in rândul saracilor
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray