2020-08-05 02:48

Producţia de petrol şi gaze a OMV Petrom, în scădere

 |  21:01
Producţia de petrol şi gaze a OMV Petrom, în scădere

Alina Oprea

Unul din cei doi mari producători de gaze din România, OMV Petrom, a înregistrat în trimestrul III 2014 o producție de petrol și gaze de 178.000 de barili echivalent petrol pe zi (boe), în scădere cu 2,1% față de cantitatea extrasă în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui raport publicat de grupul austriac OMV, acționarul majoritar al OMV Petrom. În trimestrul III din 2013, producția de hidrocarburi a OMV Petrom a fost de 182.000 barili echivalent petrol pe zi. Față de trimestrul II din acest an, scăderea este de de 1,1%, de la 180.000 de boe.

De asemenea, vânzările de gaze naturale şi electricitate ale OMV Petrom au scăzut cu 22,7% în trimestrul al treilea, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 8,68 TWh. Vânzările de gaze şi electricitate s-au situat la 11,24 TWh în trimestrul al treilea al anului anterior.

La nivelul grupului austriac, vânzările de gaze şi electricitate au urcat semnificativ în perioada iulie-septembrie faţă de acelaşi interval al anului trecut, de la 85,94 TWh la 117,92 TWh.

În condiţiile în care piaţa de gaze şi electricitate rămâne dificilă, această creştere este datorată exclusiv volumelor mai ridicate de trading. Deşi vânzările de gaze ale grupului au fost influenţate negativ de cererea scăzută din România şi de creşterea costurilor pentru aprovizionare din Turcia, renegocierea contractelor cu Gazprom şi Statoil au contribuit decisiv la îmbunătăţirea rezultatelor afacerii cu gaze, scrie Mediafax.

De altfel, şi divizia de electricitate a fost afectată de rezultatele mai slabe din România, însă, per total, a consemnat o creştere a vânzărilor, în special datorită producţiei de la centrala electrică Samsun din Turcia.

Evoluţia internaţională

Producţia de hidrocarburi la nivelul grupului a consemnat un avans important, la 311.000 barili echivalent petrol pe zi în al treilea trimestru, comparativ cu acelaşi interval din 2013, când s-a situat la nivelul de 275.000 barili echivalent petrol pe zi.

Nivelul producţiei a urcat cu 5% faţă de trimestrul al doilea, când s-a situat la 297.000 barili echivalent petrol pe zi. Această creştere se datorează reluării parţiale a producţiei în Libia şi a creşterii producţiei în Norvegia. Cu toate acestea, rezultatele au fost influenţate negativ de producţia mai mică din România şi Austria. Volumul vânzărilor a crescut în trimestrul al treilea prin comparaţie cu trimestru al doilea, în linie cu avansul producţiei.

Costurile de explorare au scăzut, în schimb, în perioada iulie-septembrie faţă de trimestrul anterior, la 140 de milioane de euro, pe fondul clasificării ca neperformante a unor puţuri din Noua Zeelandă, Insulele Feroe şi Norvegia.

De asemenea, rezultatele au fost influenţate negativ de evoluţia preţurilor la petrol, însă cursul de schimb euro-dolar a echilibrat parţial acest impact, potrivit raportului OMV.

În septembrie, OMV Petrom a finalizat programul de modernizare a rafinăriei Petrobrazi, derulat în perioada 2010-2014 şi care a necesitat investiţii de circa 600 milioane euro.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual şi deţine o centrală electrică de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 800 benzinării.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz