2020-06-03 12:51

Programul „Rabla” demarează la jumătatea lunii martie

 |  21:01
Programul „Rabla” demarează la jumătatea lunii martie

Alina Oprea

Ediţia din acest an a Programului de stimulare şi înnoire a parcului auto naţional „Rabla” ar putea demara după jumătatea lunii martie, iar începând de luni, 16 februarie, Ghidul de finanţare va fi în consultare publică, timp de zece zile.

„Timp de zece zile, începând de astăzi, Ghidul de finanţare a Programului «Rabla» va fi în consultare publică pe site-ul ministerului. Finanţarea Rabla 2015 face parte din bugetul Fondului de Mediu şi sper ca, în prima şedinţă de Guvern, să fie aprobat bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu. Bugetul pentru Programul «Rabla» este de 200 de milioane lei, cu 33% mai mare decât bugetul anului 2014”, a spus Graţiela Gavrilescu, ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, prima de casare va rămâne, în acest an, la 6.500 de lei, iar eco-bonusul destinat celor care vor să cumpere o maşină ecologică a fost majorat de trei ori, de la 500 la 1.500 de lei. „În acelaşi timp, sperăm ca prin dezbaterea publică demarată azi, să putem să finanţăm 25.000 de tichete electronice, din care 20.000 pentru persoane fizice. Sperăm ca, pe parcursul lunii martie, poate la jumătatea lunii, cetăţenii români să poată accesa programul. Prima de casare este tot de 6.500 de lei, dar ca noutate avem o mărire a eco-bonusului de la 500 la 1.500 de lei pentru a stimula persoanele care au posibilitate să achiziţioneze un automobil nou ecologic”, a explicat Gavrilescu, citată de Agerpres. Oficialul a precizat, totodată, că, în cazul eco-bonusului, achiziţionarea unui astfel de voucher se face numai pentru autovehicule noi al căror motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km.

„În ce condiţii poate fi accesat un eco-bonus pe lângă prima de casare? Autovehiculele noi, al căror motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, autovehicule noi cu sistem de propulsie hibrid şi autovehicule noi, încadrate la norma de poluare Euro 6 în condiţiile în care înmatricularea, vânzarea şi introducerea în circulaţie a acestora au loc până la 31 august 2015. Dacă maşinile ecologice alese de populaţie respectă una dintre condiţiile enumerate mai devreme, românii care fac această opţiune vor beneficia din partea AFM de 8.000 de lei, din care 6.500 de lei primă de casare la care se adaugă un eco-bonus de 1.500 de lei, sumă ce va fi decontată din valoarea autoturismului”, a afirmat Graţiela Gavrilescu.

20.000 de tichete disponibile

Sistemul electronic de alocare a voucherelor din Programul „Rabla“ rămâne valabil în acest an, iar persoanele fizice se pot adresa producătorilor sau dealerilor validaţi în program, a adăugat ministrul Mediului. „O precizare importantă se referă la posibilitatea proprietarului înscris în program să cedeze altei persoane dreptul său de beneficiu asupra primei de casare pentru efectuarea achiziţionării autovehiculului nou. Cedarea se face numai în favoarea unei persoane fizice care şi-a exprimat în mod neechivoc intenţia de a achiziţiona în nume propriu un autovehicul nou de la producătorul validat emitent al notei de înscriere. Pe de altă parte, eco-bonusul nu poate face obiectul cedării”, a menţionat ministrul Mediului. Pentru ediţia din 2014, Programului „Rabla“ i-au fost alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru persoane juridice şi instituţii publice. Posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani şi-au putut achiziţiona o maşină nouă prin program, pe baza unui tichet valoric în sumă de 6.500 de lei, care s-a alocat electronic. Pentru ediţia din anul anterior, bugetul total a fost de 140 de milioane de lei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-02-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine