2019-08-17 23:53

Protest la minister. ''Revoluţia de la Finanţe propagată cu televizorul''

 |  19:11
Protest la minister. ''Revoluţia de la Finanţe propagată cu televizorul''

Mii deangajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP) din întreaga ţară au protestatspontan, ieri, din cauza scăderii drastice a veniturilor salariale. Ieri,oamenii au primit fluturaşii de salariu şi au constatat că nu li s-au acordatpentru a treia lună consecutiv sporurile salariale, fapt care le-a scăzutveniturile la aproape un sfert faţă de acum câteva luni. Protestul a început însediul central al MFP din Capitală, şi s-a extins în câteva ore în DirecţiileFinanţelor Publice din întreaga ţară.

Salariaţiidin sediul central al MFP, dar şi din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală(ANAF) reclamă că după eliminarea sporurilor, veniturile lor au scăzut drastic,după ce anterior salariile de bază le-au fost reduse cu 25%. "Uitaţi-vă,să vadă toată lumea cu ce salarii trăim. Salarii nesimţite?! Nu poţi sătrăieşti cu 4-5 milioane de lei (vechi -n.r.). Am 20 de ani de muncă înMinisterul Finanţelor. Directorii noştri cu răspundere au 19 milioane de lei(vechi - n.r.). Ne spune lumea că avem salarii nesimţite? Nesimţiţi sunt ceicare afirmă aşa ceva!", a declarat unul dintre participanţii la protest,care avea în mână fluturaşul de salariu.

Protestatariiau urcat pe holul de la primul etaj al instituţiei, unde se află cabinetulministrului Gheorghe Ialomiţianu, unde au scandat zeci de minute. Apoi, câtevazeci de protestatari au intrat într-o sală de întâlniri din cadrul ministeruluiunde au prezentat nemulţumirile pe un ton vehement secretarilor de statGheorghe Gherghina şi Bogdan Drăgoi, precum şi preşedintelui ANAF, SorinBlejnar.

Blejnar arecomandat protestatarilor să nu fie prezenţi la discuţii şi reprezentanţiimass-media, dar salariaţii au refuzat, argumentând că o parte din vină revinepresei şi ar fi mai bine ca ziariştii să rămână în sală şi să afle adevărul. "Auziţice spun oamenii din sindicate şi angajaţii, că dumneavostră aţi manipulat(presa - n.r.). (...) Dumneavoastră, din presă, aveţi o parte din vină lafaptul că aceşti oameni sunt neplătiţi. La Antena 3, de exemplu, am auziturmătoarea frază: «Cei de la Ministerul Finanţelor au trecut mai uşor pestescăderea de 25%, pentru că au avut salarii nesimţite»", a afirmat Blejnar,citat de Mediafax.

Ziariştiil-au întrebat pe preşedintele ANAF dacă apreciază că are la rândul său vreovină pentru această situaţie. "Pe partea mea, cred că voi rezolvaproblema, omenii o să-şi primească banii pentru ce au lucrat", a răspunsBlejnar. Întâlnirea dintre angajaţi şi oficialii ministerului s-a terminat înscurt timp, fără ca părţile să ajungă la o înţelegere, iar salariaţii aucontinuat protestul, strigând printre altele: "Hoţii, hoţii" şi "Banii,banii".

La scurttimp, ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a plecat la Guvern, însoţitde secretarii de stat Gheorghe Gherghina şi Bogdan Drăgoi, pentru a discuta cupremierul Emil Boc despre protestul angajaţilor.

Blejnar: Stimulentele lunare, circa 1,5salarii anul trecut

Stimulentelelunare acordate anul trecut angajaţilor din MFP şi instituţiile subordonate aureprezentat aproximativ 1,5 salarii de bază, fiind o formulă de platăperpetuată de 15-20 de ani, a declarat şeful Fiscului, Sorin Blejnar. "E opolitică defectuoasă, de care a beneficiat MFP în ultimii 15-20 de ani", aspus Blejnar. Potrivit acestuia, după eliminarea stimulentelor, peste 70% dintresalariaţi au venituri sub 1.000 de lei, iar 28% câştigă lunar între 1.000 şi1.500 lei. Astfel, numai 2% din salariaţii MFP au în prezent venituri de peste1.500 de lei (15 milioane de lei vechi). Blejnar a adăugat că salariul mediu lanivelul instituţiei este de 1.300 de lei. Anul trecut, fondul de stimulentecuprins în bugetul public a fost de 1,1 miliarde de lei, din care cea mai maresumă a fost alocată MFP, respectiv 890,7 milioane lei.

Vlădescu a plătit cu scaunul pentru stimulente

Acordareasporurilor pentru personalul din MFP a fost unul dintre motivele invocate depreşedintele Traian Băsescu la momentul remanierii fostului ministru alfinanţelor, Sebastian Vlădescu. Vlădescu a declarat în repetate rânduri că vaacorda sporuri angajaţiilor din MFP până la intrarea în vigoare a legiisalarizării unice, întrucât eliminarea acestor stimulente echivalează cu oreducere a veniturilor de aproximativ 60%. Ulterior, actualul ministru al finanţelor,Ghoerghe Ialomiţianu, a anunţat că sporurile şi stimulentele trebuie eliminatepentru a nu crea avantaje unor funcţionari în defavoarea altora, mai alesîntr-o perioadă de criză, deşi este adeptul unor modalităţi de cointeresarepentru angajaţii din MFP.

MFP:Salariile din Finanţe, pe ultimul loc în sistemul bugetar după eliminareastimulentelor

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, acerut modificarea legislaţiei pentru ca salarizarea personalului din Finanţe săse ridice la nivelul din celelalte instituţii bugetare, întrucât se află peultimul loc din sistem, după ce în iulie au fost eliminate stimulentele,informează MFP. "Până în luna iulie 2010, salariul unui angajat al MFP eracompus din salariul de bază plus stimulente, care, conform legii, se acordau înfuncţie de rezultatele fiecărui angajat. În timp, stimulentele au devenit partea venitului fiecărui angajat. Cunoscând situaţia dificilă a angajaţilor, înurma cu aproximativ o lună, ministrul Gheorghe Ialomiţianu a făcut demersuri caprin legea de aprobare a modificărilor OG nr.1/2010 salarizarea personalului MFPsă se ridice la nivelul salarizării din celelalte instituţii bugetare",arată un comunicat al MFP, remis redacţiei. Finanţele precizează că proiectulde modificare este în plenul Camerei Deputaţilor pentru a fi supus votuluifinal, iar actul normativ îşi va produce efectele imediat după publicarea înMonitorul Oficial.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-10-01

Mai multe imagini:
Protest la minister. ''Revoluţia de la Finanţe propagată cu televizorul''
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray