2020-07-03 14:19

Raport al Băncii Mondiale: Poluarea apelor poate reduce creșterea economică cu o treime

 |  14:57
Raport al Băncii Mondiale: Poluarea apelor poate reduce creșterea economică cu o treime

Cursurile de ape sau cele ale mărilor și oceanelor de pe Terra ce sunt puternic poluate pot reduce creșterea economică cu până la o treime, în unele țări, arată un recent raport al Băncii Mondiale, care, totodată, solicită luarea de măsuri pentru a combate daunele aduse oamenilor și mediului. Raportul se bazează pe cea mai mare bază de date care analizează calitatea apei la nivel mondial, utilizând stații de monitorizare, date culese din satelit și modele de învățare automată.

„Apa curată este un factor esențial pentru creșterea economică. Determinarea calității apei încetinește creșterea economică, degradarea condițiilor de sănătate, reducerea producției alimentare și exacerbarea sărăciei în multe țări", a declarat David Malpass, președintele Grupului Băncii Mondiale. Raportul mai constată că, atunci când cererea biologică de oxigen - un indice al gradului de poluare organică și un proxy pentru poluarea globală a apei - trece de pragul de opt miligrame pe litru, creșterea PIB în regiunile din avalul cursurilor de ape, scade cu 0,83 puncte procentuale, aproximativ o treime pentru rata medie de creștere de 2,33% folosită în studiu.

Acest lucru are un impact masiv asupra sănătății, agriculturii și ecosistemelor și este un „indicator puternic că există deseori compromisuri între beneficiile producției economice și calitatea mediului și că externalitățile ... pot fi ciclice”, se mai arată în raport. Un factor esențial pentru calitatea precară a apei este azotul, - esențial pentru producția agricolă -, dar care se scurge în râuri și oceane, unde creează hipoxie și zone moarte, iar în aer formează oxid de nitru, un gaz cu puternic efect de seră.

Raportul atenționează că expunerea timpurie a copiilor la nitrați le afectează creșterea și dezvoltarea creierului, reducându-le sănătatea dar și potențialul de gândire. Pentru fiecare kilogram suplimentar de îngrășământ cu azot la hectar, randamentele pot crește până la 5 la sută, dar afectarea sănătății copiilor crește cu până la 19 la sută, iar veniturile viitoare ale adulților scad cu până la 2% față de cele neafectate.

Și creșterea salinității ca urmare a presiunilor artificiale, cum ar fi irigarea, scurgerea apelor pluviale, scurgerile de îngrășăminte și deversarea apelor uzate urbane, împiedică randamentele agricole. Raportul estimează că în fiecare an se pierde suficientă hrană afectată de sărată, suficientă pentru a hrăni 170 de milioane de oameni, aproximativ populația statului Bangladesh.

Autorii și-au împărțit recomandările în trei domenii principale: campanii de informare pentru sensibilizarea factorilor de producție, eforturi de prevenire pentru a stopa unele dintre cele mai grave probleme și investiții pentru a trata poluarea odată ce a apărut, tehnologii mai moderne precum osmoza inversă, poate oferi noi căi de ecologizare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-08-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz