2020-08-14 17:59

Raport CE: România nu îndeplineşte condiţiile de adoptare a monedei euro

 |  14:58
Raport CE: România nu îndeplineşte condiţiile de adoptare a monedei euro

Un raport al Comisiei Europene arată că România, alături de Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Ungaria, Polonia şi Suedia nu îndeplinesc în prezent criteriile necesare pentru aderarea la zona euro. CE a publicat miercuri raportul de convergență 2014, în care analizează dacă aceste state membre, care beneficiază de o derogare de la adoptarea monedei euro, îndeplinesc condițiile de adoptare a monedei euro.

Potrivit raportului CE, Lituania a îndeplinit toate criteriile de convergență pentru adoptarea euro. Începând cu 1 ianuarie 2015, zona euro va ajunge la 19 membri, odată cu aderarea Lituaniei.

Celelalte șapte statele membre care beneficiază de o derogare de la adoptarea monedei euro, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia nu îndeplinesc în prezent toate condițiile de adoptare a monedei euro. Potrivit comunicatului CE, situația lor va fi reevaluată în următorii doi ani.

Comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a declarat, că „disponibilitatea Lituaniei de a adopta euro reflectă sprijinul său de lungă durată pentru politici fiscale prudente și reforme economice”.

„Uniunea Economică și Monetară rămâne o comunitate atractivă. Zona euro are în prezent o coordonare economică mai eficientă, un zid de protecție financiară robust pentru a proteja stabilitatea și, din acest an, o uniune bancară. La toate acestea Lituania s-a angajat să participe și să le întărească. Datorită eforturilor depuse în ultimii cinci ani, acest vas este mai bine plasat pentru a naviga în apele dificile decât a fost la începutul crizei”, a completat Olli Rehn. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz