2020-08-11 16:29

Raport îngrijorător. Sute de incidente au afectat securitatea rețelelor de comunicații

 |  16:20
Raport îngrijorător. Sute de incidente au afectat securitatea rețelelor de comunicații

Alina Oprea

În România s-au înregistrat anul trecut 359 de incidente cu impact semnificativ care au afectat securitatea și integritatea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice, numărul total de conexiuni afectate (8.836.821) fiind cu peste 50% mai mic față de cel raportat în anul 2013 (19.897.831 conexiuni). Cele mai multe incidente de securitate au avut loc în București, urmat de județele Constanța, Dolj și Teleorman.

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), cele mai multe conexiuni afectate de incidente în 2014 au fost cele de telefonie mobilă (aproape 4,4 milioane de conexiuni afectate), urmate de serviciile de internet mobil (aproape 3 milioane de conexiuni afectate), retransmisia programelor audiovizuale (aproximativ 840 de mii de conexiuni afectate), și serviciile de telefonie fixă (aproximativ 440 de mii de conexiuni afectate) și internet fix (aproximativ 340 de mii de conexiuni afectate per serviciu).

Incidentele afectează şi apelul de urgenţă la 112

Ce este mai grav este că 96% dintre incidentele raportate ar fi putut împiedica sau perturba apelurile de urgenţă la numărul 112, dat fiind că cele mai multe dintre incidentele din 2014 au vizat serviciile de telefonie mobilă. Totuși, utilizatorii au putut apela numărul de urgență dacă zona din care s-a inițiat apelul era acoperită de alt furnizor de telefonie mobilă sau de alte stații de bază din rețea, neafectate de incident.

Potrivit datelor raportate de furnizori către ANCOM, anul trecut un incident de securitate a afectat în medie 24.615 conexiuni, de trei ori mai puține decât în anul 2013. Durata medie a unui incident a fost de 4 ore, în timp ce durata totală a incidentelor raportate pe anul 2014 este de 1.420 de ore.

„Raportarea incidentelor permite ANCOM monitorizarea nivelului de securitate a rețelelor și serviciilor de comunicații electronice, iar analiza statistică a incidentelor permite evaluarea gradului de securitate, identificarea acțiunilor furnizorilor în vederea remedierii și prevenirii incidentelor, precum și extragerea de bune practici bazate pe lecțiile învățate în procesul de management al incidentelor”, a declarat Eduard Lovin, director executiv ANCOM.

Aproape 23% dintre incidente au avut cauze interne furnizorilor de comunicaţii (de exemplu, erori de sistem software sau hardware, erori umane generate de configurarea și operarea greșită a echipamentelor), majoritatea de peste 77% fiind însă determinate de factori externi (cum ar fi întreruperea alimentării cu energie electrică sau secționarea accidentală a fibrei optice, fenomene naturale, furturi de cabluri etc.). În total, aproximativ 45% dintre incidente au fost cauzate de probleme de alimentare cu energie electrică. În luna iunie s-au raportat cele mai multe dintre incidente (55 din totalul de 359), majoritatea fiind generate de întreruperi în alimentarea cu energie electrică.

Raportul ANCOM privind incidentele care au afectat securitatea și integritatea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice în anul 2014 a fost realizat pe baza informațiilor raportate de furnizori pentru anul 2014, acesta fiind al doilea an în care Autoritatea colectează datele respective.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz