2020-01-29 04:51

Reducerea TVA la apa pentru consumul casnic, susţinută de Guvern în Parlament

 |  21:01
Reducerea TVA la apa pentru consumul casnic, susţinută de Guvern în Parlament

Alina Oprea

Guvernul va susţine în Parlament, la ordonanţa de urgenţă privind reducerea TVA la alimente, un amendament pentru reducerea la 9% şi a taxei pe valoarea adăugată la apa destinată consumului casnic, a anunţat liderul PSD, premierul Victor Ponta, după şedinţa Biroului Permanent al partidului. Ordonanţa, deja aprobată de Guvern, prevede că, începând cu luna iunie, TVA la produsele alimentare şi băuturile non-alcoolice va scădea de la 24 la 9%.

Ponta a precizat că, la dezbaterile parlamentare privind această ordonanţă, va fi susţinut un amendament prin care TVA să scadă la 9% şi la apa destinată consumului casnic, impactul bugetar fiind estimat la sub 100 milioane euro annual, potrivit Mediafax.

În urmă cu o săptămână, PSD a discutat reducerea TVA la apa de consum casnic în limita a minimum 5 metri cubi de familie în fiecare lună, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spunând atunci că măsura ar putea fi aplicată din toamnă, în funcţie de execuţia bugetară. Ministrul preciza, după reuniunea BPN al PSD, că din factura de întreţinere a fiecărei familii se va reduce, astfel, lunar TVA din consumul de apă pentru cantitatea respectivă, dar măsura va fi destinată exclusiv consumatorilor casnici. Mai mulţi membri ai PSD au susţinut atunci în şedinţa Biroului Permanent Naţional ca Guvernul să reducă TVA la 9% şi la apa de consum, premierul Victor Ponta solicitând miniştrilor Mediului şi Finanţelor să prezinte PSD o analiză a impactului unei astfel de măsuri. Premierul Ponta a precizat, după şedinţa BPN al PSD, că vrea să ştie cui s-ar adresa o astfel de măsură şi cât ar costa bugetul, iar din acest motiv a cerut o analiză din partea celor doi miniştri.

Ponta a opinat însă că măsura nu s-ar putea introduce de la 1 iunie, o dată cu reducerea TVA la alimente.

Sprijin pentru populaţie

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, spune că unii operatori de apă au în vedere o creștere a tarifelor, iar reducerea TVA la apă va reprezenta un sprijin atât pentru aceștia, cât și pentru populaţie, care nu ar simţi majorarea în facturi. În ceea ce privește nivelul la care va fi redusă cota de TVA, oficialul MFP a precizat că, din ianuarie 2016, aceasta va fi de 20%, dar se încearcă o scădere la 9%.

„Fiecare stat membru al UE are dreptul la două cote diferenţiate de TVA. Este cea de bază, cum e cea de azi, dar de la 1 ianuarie 2016 va fi 20%. Și putem, după aceea, să coborâm fie la 9% fie la 5%. 20% va fi sigur, dar încercăm să ducem mai jos, la 9%”, a afirmat Eugen Teodorovici.

Oficialul MFP a precizat că s-a renunţat la cota de consum de 5 metri cubi de apă pentru care să se aplice TVA redusă, deoarece măsura nu poate viza doar o fracţiune din consumul lunar.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine