2020-08-10 12:06

Reuters: Alegerile din România îngreunează decizia privind exploatarea gazelor de şist

 |  13:17
Reuters: Alegerile din România îngreunează decizia privind exploatarea gazelor de şist

România se află printre cele mai bine plasate foste ţări comuniste din Europa care visează să scape de dependenţa de gazul rusesc, în condiţiile în care descoperirea noilor depozite de gaze de şist face ca soluţia să se afle la o aruncătură de băţ. Concernul american Chevron doreşte să înceapă forarea pentru exploatarea gazului de şist în apropierea oraşului Bârlad, în timp ce mai multe organizaţii neguvernamentale au organizat proteste - înaintea alegerilor parlamentare din 9 decembrie - prin care cer o interdicţie naţională a exploatării gazelor de şist, notează agenţia de presă Reuters, într-un amplu comentariu de la Bucureşti.

Moratoriul actual asupra exploatării gazelor de şist ar putea fi ridicat, după scrutin, adaugă Reuters, care menţionează că Uniunea Social Liberală (USL), a premierului de stânga Victor Ponta, care probabil va forma viitorul guvern, încă nu şi-a clarificat poziţia privind exploatarea gazelor de şist.

Şi alte formaţiuni politice au manifestat reţinere în a-şi dezvălui intenţiile cu privire la acest subiect, de teamă să nu piardă sprijinul electoratului în plină campanie pentru alegeri.

''În cele din urmă va trebui luată o decizie. Noi sperăm că această decizie nu va fi una care să consolideze această activitate şi tehnologie'', a declarat Bogdan Grecescu, din partea Greenpeace Romania.

Potrivit agenţiei britanice de presă, organizaţiile neguvernamentale speră că toate drepturile de exploatare ale Chevron vor fi anulate dacă se va reuşi strângerea unei majorităţi covârşitoare contra exploatării gazelor de şist în cadrul unui referendum în oraşul Mangalia, care coincide cu data alegerilor parlamentare - 9 decembrie.

Chevron deţine drepturi de exploatare pentru trei suprafeţe de 270.000 hectare în apropierea Mării Negre şi a cumpărat şi o concesiune în apropiere de oraşul Bârlad, în schimbul unei sume care nu a fost făcută publică.

Fracturarea hidraulică, folosită la exploatarea gazelor de şist, implică injectarea de apă şi compuşi chimici la presiune ridicată în formaţiunile de roci de la mare adâncime, experţii în mediu apreciind că tehnologia poate duce la poluarea pânzei de apă freatică.

Analiştii economici, continuă Reuters, sunt de părere că depozitele de gaz de şist, adăugate la rezervele de gaze convenţionale, ar putea transforma România într-o ţară cu dependenţă zero de resursele energetice externe.

''Dacă ţinem cont şi de rezervele de gaze de şist, România poate acoperi, în realitate, întreaga sa cerere internă din propriile resurse'', explică Otilia Simkova, analist în cadrul firmei de consultanţă Eurasia Group.

Administraţia pentru informaţii privind energia a SUA (EIA) estimează că România, Bulgaria şi Ungaria ar putea avea 538 miliarde de metri cubi de gaze de şist, cu puţin peste consumul anual al Europei şi suficient pentru a acoperi nevoile României pentru aproape 40 de ani.

În SUA, tehnologia fracturării hidraulice a revoluţionat sectorul energetic, ducând la scăderea preţului gazelor şi energiei electrice, dar riscurile pentru mediu i-au determinat pe europeni să fie mult mai prudenţi. Parlamentul European a respins o interzicere a exploatării gazelor de şist în 21 noiembrie şi a solicitat un regim de reglementare solid, pentru a răspunde temerilor exprimate de organizaţiile de protecţie a mediului.

La nivel naţional, statele europene au abordări diferite. Polonia se dovedeşte a fi cel mai ambiţios avocat al gazelor de şist, făcând demersuri pentru a începe exploatarea acestor gaze care i-ar reduce dependenţa de importurile de gaze convenţionale de la concernul rus Gazprom.

Explorarea gazelor de şist este suspendată în Cehia, în timp ce în Slovacia vecină extracţia lor ar putea fi limitată din motive ce ţin de păstrarea calităţii apelor Dunării, în apropierea căreia există rezerve de gaze de şist, conchide Reuters.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639585-06-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz