2019-08-18 00:14

Revizuire în scădere pentru anul viitor. Banca Mondială a îndulcit prognoza economică pentru 2011

 |  17:57
Revizuire în scădere pentru anul viitor. Banca Mondială a îndulcit prognoza economică pentru 2011

Banca Mondială (BM) aîmbunătăţit uşor estimarea privind creşterea economică a României pentru acestan, la 1,6%, dar a revizuit în scădere prognoza pentru anul următor, la 3,7%,potrivit raportului Perspective Economice Globale.

Instituţiafinanciară internaţională anticipa în aprilie o creştere a economiei Românieicu 1,5% în 2011 şi cu 4,4% în 2012.

Pentru2013, Banca Mondială anticipează un avans al PIB de 4% în România.FondulMonetar Internaţional prognozează o creştere economică de 1,5% pentru Româniaîn acest an, la fel ca Guvernul, şi de 3,75-4% pentru 2012.

Totodată,Banca Mondială estimează o majorare a deficitului de cont curent al României dela 5,1% în acest an la 5,4% în 2011 şi 5,7% în 2013.

ÎnEuropa Centrală şi de Est, creşterea economică se va situa la 4,5% în acest an,dar va încetini uşor la 4,2% anul următor. În 2013, economia statelor dinregiune va înregistra un avans de 4,3%. Europa Centrală şi de Est includeAlbania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Georgia, Kosovo, Lituania, Macedonia,Muntenegru, România şi Serbia.

Regiuneava avea o evoluţie mai accelerată decât zona euro, unde PIB va avansa cu 1,7%în acest an, 1,8% anul următor şi 1,9% în 2013.

Pentrueconomia globală, Banca Mondială estimează o creştere de 3,2% anul acesta şi de3,6% atât în 2012, cât şi în 2013.

Creştereastatelor membre ale Uniunii Europene, dar cu economii încă în dezvoltare(Bulgaria, România şi Lituania) se va accelera în următorii ani, estimeazăBanca Mondială, susţinută de natura destul de diversificată a economiiloracestor ţări, programele de sprijin din partea Uniunii Europene şi FonduluiMonetar Internaţional, dar şi a recuperării din zona euro. Chiar dacă acesteţări nu au fost, încă, afectate de temerile referitoare la sustenbilitateafiscală din ţările europene bogate, un impact negativ prin intermediulsectorului financiar rămâne o posibilitate. Această situaţie amplificăimportanţa redobândirii unui spaţiu de manevră fiscală adecvat în finanţelepublice.

Fazainiţială a recuperării economice din Europa şi Asia Centrală a reflectatperformanţele bune ale regiunii în privinţa exporturilor, livrările de mărfuri,în termeni reali, înregistrând un avans anualizat de 25% în ultimele trei luniale anului trecut. Lituania şi România, exportatori de bunuri prelucrate cătreUniunea Europeană, au avut printre cele mai mari creşteri din regiune (de peste40% în ultimul trimestru al anului trecut), notează Banca Mondială.

Intrărilede capital privat din Europa şi Asia Centrală, solide în trimestrele al doileaşi al treilea din 2010, s-au temperat în ultimele trei luni ale anului trecutşi în prima parte din 2011. Ucraina a consemnat cea mai mare creştere ainvestiţiilor străine directe, reflectând recapitalizarea băncilor, în timp ceKazahstanul şi România au avut cele mai mari scăderi. Îmbunătăţirisemnificative nu vor fi, probabil, înregistrate până la "maturizarea"recuperării în regiune şi îmbunătăţirea substanţială a climatuluiinvestiţional.

Înacest raport, Banca Mondială a inclus statele cu venituri scăzute şi medii dinUniunea Europeană, respectiv România, Bulgaria şi Lituania, în rândul a 22 deţări cu venituri scăzute şi medii care formează regiunea Europa şi AsiaCentrală, nefiind cuprinse state europene din categoria veniturilor ridicate,precum Croaţia, Cehia şi Ungaria.

PentruEuropa şi Asia Centrală, instituţia internaţională anticipează o creştere de4,7% anul acesta şi 4,4% în 2012.

Dintrestatele incluse în această regiune, Bulgaria va avea în acest an un avans alPIB de 2,9%, urmat de o creştere de 3,4% în 2012, în timp ce în Lituaniaavansuleconomicva urca uşor, de la 3,8% în acest an la 3,9% anulurmător.

PentruRepublica Moldova, Banca Mondială estimează creştere de 4,2% în 2011 şi 4,5% în2012, în timp ce Ucraina va înregistra o majorare a PIB de 4%, respectiv 4,5%.În Serbia, creşterea economică se va accelera de la 3% în acest an la 5% înanul următor.

Moody's nu va modificaratingul sau perspectiva României pentru cel puţin un an

Moody'snu intenţionează să modifice ratingul sau perspectiva României pentru cel puţinun an, a declarat ieri Petr Vins, directorul general al agenţiei pentru EuropaCentrală.

Moody'seste singura mare agenţie de evaluare care a menţinut ratingul României încategoria investmentgrade(investiţională) în timpul crizei. "Nutrebuie să uitaţi că noi nu am retrogradat ratingul României în timpul crizei.Perspectiva este stabilă şi nu intenţionăm să o modificăm în perioadaurmătoare. Cel puţin în următorul an nu vom face modificări (asupra ratringuluisau perspectivei - n.r.)", a spus Vins, la un seminar pe temamanagementului riscului de credit.

Ela amintit că momentul în care se ia o decizia cu privire la ratingul unei ţări,agenţia de evaluare analizează în ultimă instanţă indicatorii macro economici,printre care inflaţia, şomajul şi nivelul datoriei publice, dar şi accesul lapieţele internaţionale sau abilitatea cu care o ţară îşi poate plăti datoriasuverană.

"Viitorul(României - n.r.) este luminos, dar nu atât de luminos cum arata înainte decriză, pentru că economia nu va mai creşte atât de repede", a afirmatVins. Moody's atribuie României ratingul de credit "Baa3", cuperspectivă stabilă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639249-10-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray