2019-12-13 14:40

România a refuzat să ajute Bulgaria cu energie electrică

 |  15:42
România a refuzat să ajute Bulgaria cu energie electrică

Bulgaria a refuzat solicitări pentru furnizarea de energie de urgenţă din partea Greciei şi Turciei, în urma ninsorilor abundente, a declarat marţi ministrul bulgar al Energiei, Temenuzka Petkova. Autorităţile din Sofia au fost la rândul lor refuzate acum două zile de către România, în timp ce Grecia a anunţat că va opri exporturile de electricitate în Bulgaria, începând de miercuri la prânz, informează News.ro, citând Bloomberg.

Producţia centralelor hidroelectrice a scăzut din cauza temperaturilor care au scăzut şi sub -20 de grade Celsius, astfel că porţiuni din Dunăre au fost acoperite complet de gheaţă. În Bulgaria, România şi Serbia, locuitorii unor sate izolate au fost evacuaţi pentru că au rămas fără electricitate sau căldură. 

Deficitul de energie din regiune este amplificat de oprirea unor reactoare nucleare. În România a fost deconectat un reactor  de 700 de megawaţi al centralei de la Cernavodă, după ce viscolul a deteriorat o linie de înaltă tensiune. Ungaria intenţionează să deconecteze un reactor al centralei Paks, pentru trei zile, începând din 13 ianuarie.

„Piaţa se panichează din cauza vremii extreme. Cu toate aceste pene, oamenii nu ştiu la ce să se aştepte”, a spus Tamas Migaly, trader  la brokerul de energie 42 Financial Services din Praga.

Preţurile energiei au urcat în Ungaria la niveluri fără precedent, preţul spot pentru livrare imediată urcând marţi la 200 de euro pe megawatt oră, a arătat Migaly.

În Ungaria, preţul energiei cu livrare a doua zi a avansat marţi cu 110%, la un nivel record, conform datelor furnizate de brokeri.

Și în Serbia s-a atins un nivel record marţi, de circa 150 de euro pe megawatt oră, conform lui Milos Mladenovic, director general al platformei Seepex din Belgrad.

Preţul electricităţii pe piaţa Ibex din Bulgaria a atins circa 109,8 euro pe megawatt oră.

Probleme sunt și în Europa Occidentală. În Franţa, preţurile contractelor pentru electricitate cu livrare săptămâna viitoare au urcat marţi cu până la 99%, iar miercuri cu 18%.

Potrivit datelor MDA Weather Services, vremea neobişnuit de rece va continua din Croaţia până în Turcia.

Temperaturile din regiune sunt estimate să atingă săptămâna viitoare, în medie, -6,4 grade Celsius, cu 6,8 grade sub media ultimilor 10 ani, conform The Weather Co..


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray