2019-10-23 21:03

România, codaşa Europei la colectarea TVA

 |  20:54
România, codaşa Europei la colectarea TVA

România are cel mai mare deficit în colectarea Taxei pe Valoarea Adăugată dintre țările din Europa Centrală și de Est, scrie Profit.ro.

"Conform datelor oficiale ale Comisiei Europene (la nivelul anului 2013 - n. r.), statele membre UE din Europa Centrală și de Est au printre cele mai mari niveluri de deficit în colectarea TVA-ului (dat de diferența dintre veniturile pe care bugetul statului ar trebui să le colecteze din TVA și veniturile pe care le colectează în realitate) ce se încadrează între 22,4% în Republica Cehă și 41,1% în România. Restul țărilor CEE (...) au, de asemenea, niveluri mari de deficit în colectarea TVA-ului, respectiv 24,4% (Ungaria), 26,7% (Polonia) și 34,9% (Slovacia)", informează PwC.

Potrivit comunicatului, în ultimii ani, câteva țări CEE, cum ar fi România, Slovacia, Polonia, au inițiat reforme ale administrațiilor fiscale, precum și programe de modernizare menite să reducă deficitul de colectare a TVA-ului.

Această problemă comună a regiunii costă bugetele de stat ale celor cinci țări CEE în jur de 27 de miliarde de euro anual.

"Dacă privim în perspectivă, această sumă este mult mai mare decât totalul veniturilor anuale obținute din taxe în Slovacia (21,8 miliarde de euro în 2013, conform datelor furnizate de OECD). În economia globalizată de astăzi, în care evazioniștii fiscali își pot schimba nestingheriți țările de rezidență pentru a profita de portițele legislative, devine esențial ca țările CEE să abordeze problema fraudei fiscale împreună, într-un mod coerent și coordonat. Prin urmare, țările CEE ar trebui să-și intensifice schimbul de bune practici și să conlucreze în lupta împotriva fraudei fiscale și în reducerea deficitului de colectare a TVA-ului", a declarat Daniel Anghel, lider Impozite Indirecte CEE al PwC.

El a precizat că schemele de fraudare a TVA-ului folosite în trecut în țările europene occidentale sunt acum replicate în țările CEE.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-19Parerea ta...

Doresc sa comentezMAI VECHI...

Imigrația ilegală și România Până nu demult, imigranții au fost primiți în Europa cu brațele deschise. Numărul lor era mult mai mic și puteau fi mult mai ușor asimilați. Chiar și atitudinea lor era alta, fiind mult mai dornici să devină parte a lumii din statele adoptive
27 Aug 2015

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray