2019-10-19 15:32

România, fruntaşă în Europa la poluarea generată de termocentrale

 |  18:36
România, fruntaşă în Europa la poluarea generată de termocentrale

După o evoluţie descendentă timp de câteva decenii, utilizarea cărbunelui pentru producerea energiei este din nou în creştere. Cărbunele este încă o sursă importantă de energie în Europa, acoperind aproximativ o pătrime din producţia de energie electrică. Sunt planificate în jur de 50 de noi termocentrale pe cărbune. Din păcate însă, cărbunele este sursa de energie cu cel mai ridicat nivel de emisii de carbon din UE, contribuind cu aproximativ 20% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.

România ocupă însă locul doi în Europa în topul poluării generate de termocentralele pe cărbune, pe aceeaşi poziţie cu Germania, potrivit unui raport al Alianţei pentru Sănătate şi Mediu (HEAL). Impactul acestei poluări în România se ridică la 2.731 de decese premature, aproximativ 1.284 de cazuri noi de bronşită cronică şi peste 619.660 de zile de lucru pierdute anual. Costurile economice ale impactului termocentralelor pe cărbune asupra sănătăţii în România sunt estimate la circa 8 miliarde de euro pe an.

Realizatorii raportului spun că emisiile de la termocentralele pe cărbune din Europa contribuie în mod semnificativ la ponderea îmbolnăvirilor cauzate de poluarea mediului. Cele mai recente date arată că impactul la nivelul UE se ridică la peste 18.351 decese premature, aproximativ 8.628 de cazuri noi de bronşită cronică şi peste 4 milioane de zile de lucru pierdute anual. Costurile economice ale impactului termocentralelor pe cărbune asupra sănătăţii în Europa sunt estimate la circa 43,1 miliarde de euro pe an. Aceste costuri sunt asociate mai ales cu afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare.

Împreună, termocentralele din Polonia, România şi Germania sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din efectele asupra sănătăţii. Alte efecte importante sunt atribuite arderii cărbunelui în Bulgaria, Cehia, Grecia, Serbia, Turcia şi Marea Britanie.

Mai mult, producerea de energie pe bază de cărbune contribuie în mod semnificativ la schimbările climatice, indentificate de OMS ca fiind principala provocare în secolul XXI pentru sănătatea publică. O termocentrală pe cărbune de mari dimensiuni emite câteva mii de tone de poluaţi periculoşi ai aerului anual şi are o durată medie de viaţă de minim 40 de ani.

În opinia celor de la Alianţa pentru Sănătate şi Mediu, ar trebui acordată prioritate investiţiilor în surse regenerabile de energie şi în economisirea energiei.

Rezervele naţionale de cărbunesunt suficiente pentru următorii 30 de ani.

Energia electrică, sursa de încălzire în viitor

Reprezentanţii asociației non-profit Bankwatch România, de protecție a mediului, consideră că toate termocentralele din România ar trebui închise în următorii cinci-zece ani, pentru că „avem suficiente alte resurse de producere a energiei”. În plus, majoritatea termocentralelor au o durată de viaţă depăşită, de peste 30 de ani.

„Nu trebuie să aruncăm energia pe fereastră. Trebuie să folosim resursele de energie regenerabilă. Toate termocentralele ar trebui închise. În cazul în care se opreşte vreunul dintre cele două reactoare, sau dacă este secetă şi hidrocentralele nu mai produc, avem ca alternativă importul de energie. Mai mult, cărbunele poate fi folosit mult mai târziu, peste zeci de ani, când resursele clasice (gazele naturale şi petrolul) se termică”, a declarat preşedintele Bankwatch, Ionuţ Apostol.

Acesta consideră totodată că, pe termen lung, o să ajungem să ne încălzim cu aparate ce folosesc energie electrică.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-12-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray