2019-12-13 16:16

ROMÂNIA, în pericol să rămână fără GAZELE rusești. Ce efecte în lanț poate avea refuzul UCRAINEI de a plăti GAZPROM

 |  17:55
ROMÂNIA, în pericol să rămână fără GAZELE rusești. Ce efecte în lanț poate avea refuzul UCRAINEI de a plăti GAZPROM

Compania ucraineană Naftogaz, care a primit o factură de 5,3 miliarde de dolari de la Gazprom, a anunţat miercuri că nu o va plăti. Acest conflict ar putea afecta direct şi România, dacă Gazprom va decide să oprească livrările, însă ţara noastră poate rezista câteva săptămâni fără gazele ruseşti, afirmă specialiştii consultați de Mediafax.

Naftogaz spune că nu va plăti uriașa factură de gaz emisă de Gazprom până când nu se va finaliza disputa pe tema contractelor de gaz, dintre cele două companii, de la curtea de arbitraj din Stockholm, relatează Reuters.

Gazprom anunţase, marţi, că Naftogaz trebuie să plătească pentru gazul pe care nu l-a cumpărat, potrivit clauzelor „take-or-pay” din contract, care acoperă al doilea, al treilea şi al patrulea trimestru din 2016. Gazprom susţine că Ucraina trebuie să plătească factura în decurs de 10 zile.

Condiţiile „take-or-pay” impun cumpărătorilor să plătească pentru gaz indiferent dacă au intrat sau nu în posesia livrărilor.

Un astfel de conflict, dacă s-ar solda cu oprirea livrărilor de gaze de către Gazprom, ar afecta şi tranzitul asigurat de Ucraina, implicit şi importurile în România. Dar „o întrerupere de câteva săptămâni n-ar trebui să ne pună probleme deosebite, având în vedere cantităţile stocate din producţia proprie” a declarat, pentru Mediafax, Ionuţ Purica, director executiv al Centrului de Consultanţă Energetică şi Ambientală.

„Personal, nu văd un risc dacă se întrerup gazele din import, chiar dacă suntem într-o iarnă dificilă cu un consum mai ridicat. Să ne aducem aminte de iarna 2008-2009, când – pe fondul intervenţiilor din Georgia – Gazprom a oprit livrările; Slovacia şi Bulgaria au fost puternic afectate, noi în România n-am avut probleme prea amari. Ar trebui, în schimb, ca pentru viitor să procedăm în aşa fel încât să avem o rezilienţă mai mare la astfel de şocuri. Trebuie să ne gândim, de asemenea, şi la noua strategie de securitate energetică a Uniunii Europene”, a spus expertul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray