2019-11-21 03:42

România, pierderi de 12 miliarde de euro din cauza fenomenelor meteo

 |  21:01
România, pierderi de 12 miliarde de euro din cauza fenomenelor meteo

Alina Oprea

Pierderile economice suferite de România în ultimii 42 de ani, cauzate de 71 de fenomene meteo și hidro extreme, au ajuns la 12 miliarde de euro, a declarat Ion Sandu, directorul general al ANM, citând un Raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU). Pe 23 martie se marchează în fiecare an, încă din 1961, Ziua Mondială a Meteorologiei (World Meteorological Day) în ultima săptămână a lunii martie, și reprezintă intrarea în vigoare (la 23 martie 1950) a Convenției ONU care a transformat vechea Organizație Meteorologică Internațională într-o organizație interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizația Meteorologică Mondială (OMM).

„După ce politicieni importanți, în timpul viscolelor, atacă ANM-ul, mi se pare că e un lucru extraordinar că, de Ziua Meteorologiei, Ministerul Mediului ne laudă. Organizația Meteorologică Mondială a analizat măsurătorile meteorologice în 2014, așa cum o face în fiecare an, și e fără dubiu că 2014 a fost cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice, comparativ cu perioada 1961-1990. Ultimul cel mai cald an a fost 2010. Manifestările meteorologice și hidrologice reprezintă peste 90% din cauzele dezastrelor la nivel mondial. La capitolul pierderi, în ultimii 42 de ani, pierderile cauzate de aceste fenomene meteorologice extreme se ridică, la nivel mondial, la 2.300 miliarde de dolari. În România, între anii 1961-1990 am avut o temperatură medie de 8,8 grade Celsius, iar între 1980 și 2014 de 9,3 grade Celsius, deci o creștere de 0,5 grade. Această creștere ne poziționează undeva la media globală. Pierderile economice cauzate de fenomenele meteo extreme, în România, se situează la 12 miliarde de euro, în ultimii 42 de ani. Tot în România, în același interval, s-au consemnat 71 de dezastre meteo și hidro. Informațiile sunt îngrijorătoare”, a precizat Ion Sandu.

ANM a transmis în 2014 un număr de 2.697 de mesaje și avertizări meteorologice, dintre care două au fost de Cod Roșu. Oficialul ANM a adăugat că, în România, trebuie făcute două lucruri importante pentru a preîntâmpina dezastrele economice cauzate de fenomenele meteo extreme, și anume stoparea defrișărilor și curățirea apelor.

Schimbările climatice, efecte dramatice

Pierderile de 300 miliarde de dolari înregistrate la nivel global în 2014, cauzate de schimbările climatice, reprezintă un semnal de alarmă și pentru România, a declarat Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei,

„La nivel mondial, în 2014, aproximativ 300 de miliarde de dolari sunt pierderi, ținând cont de aceste schimbări climatice. Suma de 300 de miliarde pierdere pentru tot globul reprezintă un mare semn de alarmă și pentru România. Schimbările climatice au efecte din ce în ce mai grave asupra noastră și mai ales asupra sănătății umane”, a afirmat Gavrilescu. Oficialul a reamintit faptul că România are o Strategie Națională pentru Schimbări Climatice din anul 2013, în care se regăsesc și planuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. „În anul 2013, a fost adoptată Strategia Națională pentru Schimbări Climatice care vizează, printre altele, și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor sprijină consolidarea capacității și este alături de Institutul de Meteorologie. Pot să spun ca cetățean simplu, nu neapărat ca ministru, că trebuie să trag un semnal de alarmă că acest Institut este unul de strategie națională și de securitate”, a spus ministrul Mediului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray