2020-08-10 02:15

România a înregistrat cea mai abruptă scădere economică din UE în trimestrul al treilea, după Grecia

 |  16:36
România a înregistrat cea mai abruptă scădere economică din UE în trimestrul al treilea, după Grecia

România este una dintre cele trei ţări din UEcare au înregistrat contracţie economică în trimestrul al treilea faţă deperioada aprilie-iunie, iar singurul stat membru unde Produsul Intern Brut(PIB) a scăzut mai abrupt este Grecia, reiese din datele prezentate deEurostat. Datele privind PIB-ul pe trimestrul trei nu sunt disponibile pentruşapte state membre, respectiv Danemarca, Irlanda, Luxemburg, Malta, Polonia,Slovenia şi Suedia. Dintre acestea, numai Irlanda a înregistrat scădereeconomică în trimestrul al doilea. Astfel, scăderea de 0,7% a PIB-ului Românieidin trimestrul trei este depăşită doar de contracţia de 1,1% raportată deGrecia. Cea de-a treia ţară cu cifră negativă în perioada analizată este Olanda(-0,1%). Economia UE a crescut cu 0,4% în perioada iulie-septembrie, la fel ca şicea a zonei euro, cele mai puternice creşteri fiind înregistrate în Finlanda(1,3%), Cehia (1,1%) şi Slovacia (0,9%). Raportat la trimestrul al treilea alanului trecut, scăderea de 2,3% afişată în dreptul României este depăşită numaide cea de 4,5% a Greciei, în timp ce PIB-ul UE a crescut cu 2,1%, iar cel alzonei euro cu 1,9%. De altfel, România şi Grecia sunt singurele state membrecare au înregistrat contracţie economică pe datele anualizate ajustatesezonier. Estonia are cea mai puternică creştere economică, de 4,7%, însă pedate neajustate sezonier. Economia Slovaciei a crescut cu 4,1%, iar cea aGermaniei cu 3,9%. Economia bulgară a crescut cu 0,3% în trimestrul al treileafaţă de cel anterior şi cu 0,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.În Ungaria, PIB-ul a urcat cu 0,8% comparativ cu trimestrul doi, respectiv cu2,1% faţă de trimestrul al treilea din 2009.

Economia României a înregistrat un declin de 2,3% în primele9 luni din 2010

Produsul InternBrut (PIB) al României a scăzut în trimestrul al treilea cu 0,7% faţă deaprilie-iunie, în linie cu aşteptările analiştilor, şi cu 2,3% faţă detrimestrul trei din 2009, iar după primele nouă luni declinul faţă deianuarie-septembrie 2009 a fost de 2,3%, serie ajustată sezonier, potrivit INS."Conform primelor estimări, Produsul Intern Brut în trimestrul III 2010 afost, în termeni reali, mai mic cu 0,7% comparativ cu trimestrul II 2010 (dateajustate sezonier). Faţă de trimestrul corespunzător din anul 2009, ProdusulIntern Brut a înregistrat o scădere cu 2,5% pe seria brută şi cu 2,3% pe seriaajustată sezonier", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional deStatistică (INS).

În primele nouăluni, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2009, PIB s-a redus cu 2,3% peseria ajustată sezonier şi cu 1,9% pe seria brută. Datele prezentate sunt"estimările semnal" ale INS. Institutul va anunţa varianta provizoriea indicatorilor la 2 decembrie.

Evoluţia PIB afost anticipată de analişti. Astfel, un sondaj intern al Asociaţiei AnaliştilorFinanciar-Bancari din România, dat publicităţii miercuri, arăta că PIB a scăzutîn trimestrul al treilea cu 0,7% şi cu o rată anuală de 2,3%. Asociaţia seaşteaptă ca economia să se reducă şi în ultimele trei luni ale anului, cu 0,1%rată trimestrială şi 2,5% rată anuală. În aprilie-iunie 2010, economia acrescut, în termeni ajustaţi sezonier, cu 0,3%, comparativ cu trimestrulanterior. Autorităţile române, FMI şi CE estimează că pe ansamblul anului PIBse va reduce cu circa 2%, iar anul viitor va creşte cu 1,5%.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-11-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz