2019-12-13 04:17

România ar putea importa grâu cu 30% mai scump decât a exportat, în 2011. Preţul pâinii ar putea exploda anul viitor

 |  19:14
România ar putea importa grâu cu 30% mai scump decât a exportat, în 2011. Preţul pâinii ar putea exploda anul viitor

Româniaar putea fi nevoită să importe grâu, începând din primele luni ale anuluiviitor, la un preţ cu până la 30% mai mare decât cel cu care a exportat, dincauza cantităţilor mari de grâu livrate în afara ţării, a declarat, luni,secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu. El a adăugatcă România are contractate pentru export în acest an 1,7 milioane tone de grâu,la un preţ care variază între 190 şi 210 euro pe tonă, şi ar putea importa600.000-700.000 tone, pentru care va plăti până la "Faptul că am exportatfoarte mult în acest an ne va face să şi importăm. Chiar dacă nu vor fi cantităţimari, vor fi importuri de îmbunătăţire a calităţii, astfel încât grâul să fiebun de panificaţie. (...) Asta e, comerţul e liber!", a explicatRădulescu.

Producţianaţională de grâu din acest an s-a ridicat la 5,6 milioane de tone.

Contactactde ziarul „Puterea”, Dragoş Frumosu,preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSI) a declaratcă această situaţie prognozată “nu e normală”. “Este perfect adevărat ce a zisdomnul Rădulescu, dar nu e normal să se ajungă în această situaţie. Practic,după ce vor cumpăra grâul, adică la începutul anului viitor, preţul pâinii vacreşte cu 30%. Acum, depinde de fiecare producător cât poate rezista cupreţurile crescute la materia primă“, a spus Frumosu. Acesta a precizat că “ ocreştere cu 30% la o pâine de 1 leu nu înseamnă mult, dar asta, pe lângăviitorele creşteri ale preţurilor de la alimente, va lăsa buzunarul românului, dejasărac, mai gol cu până la 30%”.

Larândul său, preşedintele Rompan, Aurel Popescu, ne-a confirmat că declaraţiasecretarului de stat Adrian Rădulescu este perfect reală.

“Cauza este că ne-am bucurat că exportăm şiacum o să ne întristăm, pentru că importăm. Nu avem ce face. Referitor lapâine, preţul acesteia va creşte direct proporţional cu preţul materiei prime,deci cu minimum 30% începând cu anul viitor”, a spus preşedintele Rompan.

Recoltă-record la porumb

Pede altă parte, secretarul de stat Adrian Rădulescu apreciază că întreagacultură de păioase va fi mai mare în acest an, comparativ cu anul trecut. "Esteprima dată când facem o cantitate atât de mare, istorică de porumb, în sensulproducţiei medii la hectar, în jur de 5.000 de kilograme. Până în prezent aufost recoltate 9 milioane de tone de porumb, din 9,4-9,5 milioane toneestimate. Din acestea, 1,5 milioane de tone sunt contractate la export", aprecizat Rădulescu. El a arătat că până în prezent agricultorii au avutprobleme cu semănatul culturilor de toamnă din cauza vremii nefavorabile, fiindînfiinţate doar 70% din culturile de grâu. De asemenea, Adrian Rădulescu a maispus că 20-25% din cultura de rapiţă ar putea fi afectată în condiţiile uneiierni geroase. "Rapiţa s-a semănat în timpul optim, dar dacă va fi frigvom pierde 20-25% din producţie, fiind o plantă sensibilă la ger", aafirmat sursa citată.

Rusia a pus embargoutemporar pe exporturile de grâu

Premierul Vladimir Putin a anunţat,în vara acestui an, că Rusia va pune embargou temporar peexporturile de grâu şi produse derivate, în urma incendiilor care au devastatţara. Acest anunţ a scumpit cu 30% preţul grânelor la bursele internaţionale. Embargoulrămâne în continuare valabil, iar pe acest fond, precum şi pe decizia Germanieide a-şi folosi grâul pentru producţia de biogaz, Banca Mondială a anunţat cinciani de preţuri volatile la alimente. "Volatilitatea s-a făcut simţităîncă din 2008 şi se va menţine, pentru că preţurile nu se mai formează ca pevremuri, din echilibrul dintre cerere şi ofertă, acum intervin mult mai mulţifactori, cum sunt interesele unor mari fonduri de investiţii sau legătura cuevoluţia preţului petrolului, aflat într-o relaţie directă cubiocombustibilii", a declarat, recent, Victor Bejnea, preşedintele Asociaţieicomercianţilor de produse agricole ARCPA, pentru Business Magazin. Pieţeleinternaţionale sunt, de asemenea, afectate de inundaţiile din China şiPakistan.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray