2020-04-08 10:00

România cere UE o derogare de la legislaţia de mediu pentru firme penalizate cu 21 milioane de euro

 |  18:51
România cere UE o derogare de la legislaţia de mediu pentru firme penalizate cu 21 milioane de euro

Autorităţileromâne încearcă să convingă Comisia Europeană (CE) să acorde o derogare de lalegislaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră unui număr de 13 companiiobligate să plătească penalizări totale de peste 21 milioane de euro pentruîncălcarea unor termene.

"Înurmă cu două săptămâni, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului şiDepartamentul pentru Afaceri Europene au prezentat în şedinţă de Guvern unmemorandum pentru suspendarea sancţiunii, pentru că este prima dată cândaceastă legislaţie se aplică în România. Va urma şi o corespondenţă cu CE,întrucât pentru unele companii nivelul penalizării înseamnă chiar şi dublulcifrei de afaceri, şi poate avea şi impact social", au declarat surseguvernamentale, citate de Mediafax.

Potrivitdatelor Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), 13 companiitrebuie să plătească penalizări pentru 213.147 de certificate pe care nu le-aureturnat în termenul legal.

Lapreţul de 100 de euro pe tona de CO2, stabilit în legislaţia europeană îndomeniu, aceste companii vor trebuie să plătească penalizări în valoare totalăde 21,3 milioane de euro, din care 14,3 milioane de euro este aportul Oltchim.

Surselecitate au precizat că aceste companii au returnat Registrului Naţional alEmisiilor de Gaze cu efect de seră toate certificatele, dar abia în luna mai,după expirarea termenului legal, respectiv 30 aprilie.

Uncertificat de emisii de gaze cu efect de seră conferă unei companii dreptul dea emite o tonă de dioxid de carbon echivalent într-o perioadă definită.

Prinplanul naţional de alocare a certificatelor de emisii, fiecare companieprimeşte anual un număr de tone de emisii poluante pe care le poate lansa înatmosferă, pentru care primeşte certificate.

Companiilesunt obligate ca până la data de 30 aprilie a fiecărui an să restituieRegistrului Naţional al Emisiilor de Gaze cu efect de seră un număr de certificateegal cu cantitatea totală de emisii provenite de la instalaţia respectivă înanul calendaristic anterior. Certificatele sunt emise anual până cel târziu la28 februarie.

Dacăaceste companii nu restituie Registrului certificatele respective la timp, suntpenalizate cu 100 de euro pentru fiecare tonă de CO2 aferentă, iar sumeleastfel obţinute se constituite ca venituri la Fondul de Mediu.

Companiilepentru care se solicită derogare

-Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT)

-TMK - Resiţa

-EGGER România

-Fabrica de Cărămizi Vaslui

-Prefab Construct

-Rafinăria Steaua Română

-Teraplast GP

-Donalam

-Zahărul Oradea

-Ceramus

-Forever Pipe

-Monsanto România

-CERAM Material Construct


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-06-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine