2020-08-14 18:12

România va lua un nou împrumut de la Fondul Monetar, anul viitor. FMI pune pe masa Guvernului situţia dezastruoasă privind atragerea fondurilor europene

 |  18:01
România va lua un nou împrumut de la Fondul Monetar, anul viitor. FMI pune pe masa Guvernului situţia dezastruoasă privind atragerea fondurilor europene

Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, adeclarat, ieri, la debutul discuţiilor cu autorităţile române privind cea de-acincea evaluare a acordului stand-by, că reprezentanţii Fondului sunt foarte îngrijoraţi de aparenta inabilitatea României de a asimila sau de a atrage fondurile europene. Pe de altă parte,tot mai multe voci afirmă că încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional,cel mai probabil anul viitor, este inevitabilă.

"Suntemfoarte îngrijoraţi de absorbţia fondurilor europene. Vrem să depunem totefortul pentru a îmbunătăţi atragerea acestor finanţări şi vrem să lucrămîmpreună cu Guvernul pentru găsirea unor strategii (...). Principala provocareeste ca banii să fie folosiţi înainte ca ei să dispară, înainte să înceteze sămai fie disponibili pentru România”, a spus Franks, după o întâlnire cu reprezentanţiipatronatelor. De asemenea, Jeffrey Franks a subliniat importanţa crucială a fonduriloreuropene pentru investiţiile economice, menţionând că absenţa acestor sume nuva modifica ţintele fiscale. El a precizat că va lucra alături de Guvern pentrua găsi strategii de atragere a finanţării UE. În ceea ce priveşte posibilitateaîncheierii unui nou acord de împrumut între România şi FMI, Franks a afirmat căîncă nu au început discuţiile cu Guvernul.

PremierulEmil Boc a declarat, în cadrul unei conferinţe la Târgovişte, că ar fi prematursă se înceapă discuţiile cu privire la un nou acord de împrumut. "Este prematur să vorbim despre un nouacord cu FMI. Nu avem, în acest moment, discuţii despre un nou acord cuFMI", a spus Boc, citat de Mediafax.

Şiministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a afirmat, ieri, că un nou acord cuFMI nu se numără, deocamdată, printre subiectele discutate cu delegaţiaFondului.

Pede altă parte, Cezar Corâci, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor înRomania (UNIR-1903) declară că între Franks şi reprezentanţii patronatelor au existatdiscuţii cu privire la noul împrumut FMI, dar încă nu a fost stabilită o sumă,ci doar domeniile pe care ar trebui să se axeze investiţiile. "Franks arecunoscut că există discuţii (...). Da, da, inclusiv un împrumut, dar vor fişi măsuri care să stimuleze economia, după ce va fi rezolvată problemadeficitului", a spus Corâci.

JeffreyFranks a declarat luni că FMI va avea, "la un moment dat", discuţiicu Guvernul despre modul în care va fi continuată relaţia cu instituţiafinanciară şi-a arătat interesul pentru o nouă colaborare.

DelegaţiaFMI va sta la Bucureşti până pe 4 august. Potrivit lui Ovidiu Nicolaescu,preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii,care a participat la discuţia între Franks şi patronate, FMI consideră căeconomia României va scădea în acest an cu circa 2%, urmând să aibă o creşteremodestă în 2011.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-09-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz