2020-08-11 15:55

Românii cumpără de Paşti cozonaci, pască şi ouă de 27 milioane euro

 |  19:06
Românii cumpără de Paşti cozonaci, pască şi ouă de 27 milioane euro

Românii din ţară, dar şi o parte dintre cei care lucrează în străinătate, cumpără de Paşti aproximativ 7,4 milioane de cozonaci şi în jur de 700.000 de bucăţi de pască, pentru care plătesc mai mult de 20 de milioane de euro, potrivit patronatului Rompan, din industria de panificaţie. De asemenea, vânzările de ouă au crescut cu peste 50% în luna dinaintea Sărbătorilor Pascale, ajungând la 180 de milioane de bucăţi, iar suma alocată de români pentru ouă în această perioadă se apropie de 7 milioane de euro. Astfel, suma plătită de români pe ouă, cozonaci şi pască este de 27 milioane euro.

"În această perioadă am pregătit 7,4 milioane de cozonaci şi 700.000 de bucăţi de pască. Cozonacul are un preţ mediu de 2,5 euro, iar pasca de circa 3,5 euro", a declarat Aurel Popescu, preşedintele Rompan.

Din aceste date rezultă că în total cheltuielile românilor pentru cozonaci şi pască vor depăşi 20 de milioane de euro în acest an. Aurel Popescu spune că cei mai mari consumatori de cozonaci sunt moldovenii, iar la polul opus se află locuitorii din Ardeal.

În ultimii ani, firmele din domeniul panificaţiei au început să exporte cozonaci şi pască în ţările cu comunităţi de români. În ultimele săptămâni au trecut graniţele aproximativ 500.000 de bucăţi de cozonac şi 20.000 de pască, scrie Mediafax.

"Din totalul exporturilor, românii cumpără 80%, dar au început să cumpere şi străinii. Cozonacul şi pasca românească au început să fie apreciate de germani, spanioli, britanici şi italieni", a mai spus Popescu.

La rândul său, Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări, spune că într-o lună obişnuită se vând în România aproximativ 120 de milioane de ouă, dar cu o lună înainte de Paşte vânzările cresc cu 50%.

"Astfel, în ultima lună s-au vândut în România peste 180 de milioane de ouă, şi ne referim doar la cele din ferme, nu şi la ce vând ţăranii", a spus Van.

Acesta a adăugat că preţul de vânzare la poarta fermei este de 0,24 lei bucata, dar în magazine ouăle se vând cu peste 0,5 lei.

Din aceste date reiese că românii plătesc special pentru cele 60 de milioane de ouă cumpărate pentru Paşte în jur de 7 milioane de euro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz