2019-12-05 17:22

ROMÂNII sunt din ce în ce mai SĂRACI. Peste un sfert din populația țării se zbate într-o SĂRĂCIE lucie

 |  11:01
ROMÂNII sunt din ce în ce mai SĂRACI. Peste un sfert din populația țării se zbate într-o SĂRĂCIE lucie

Într-o recenta cercetare a Institutului National de Statistica, și estimata pe baza veniturilor totale disponibile, rata saraciei relative a fost in anul 2016 de 25,3%. In valori absolute, numarul românilor saraci corespunzator acestei rate a fost de 5.006.000, conform Hotnews.ro.

In perioada 2013-2016, rata saraciei, estimata in raport cu pragul stabilit in functie de nivelul si distributia veniturilor din anul pentru care se face evaluarea, a evoluat ascendent, de la valoarea 23,0%, la 25,3% in ultimul an.

Peste unul din patru locuitori ai Romaniei traia intr-o gospodarie ale carei venituri erau mai mici decat pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile pe adult-echivalent.

Cea mai ridicata incidenta a saraciei e in randul celor cu varsta de sub 18 ani, peste o treime dintre acestia s-au aflat sub pragul de saracie, mult peste nivelurile corespunzatoare adultilor, (creterea in 2016 fata de 2013 a fost de 2,5 puncte procentuale). Starea de saracie in aceasta perioada s-a mentinut la cote ridicate si la tinerii cu varste intre 18-24 ani (diferenta  fata de inceputul perioadei a fost de 2,1 puncte procentuale), in 2016 ajungand sa afecteze putin sub o treime dintre ei.

Populatia varstnica (65 ani si peste) este afectata intr-o masura mai redusa de saracie (aproape 1 din 5 dintre acestia), nivelulratei fiind inferior mediei pe ansamblul populatiei. Rata saraciei in randul varstnicilor a crescut in perioada 2013-2016, cu 4,6 puncte procentuale.

Cele mai pronuntate diferente pe sexe le intalnim la grupa 65 de ani si peste, unde in anul 2016, femeile au atins valori ale ratei saraciei cu 11,5 puncte procentuale mai mari decat ale barbatilor, caracteristica ce se mentine pe intreaga perioada. Barbatii mai afectati de saracie decat femeile au fost cei aflati in grupa de varsta 50-64 ani (3,1 puncte procentuale).

Distribuție

Saracia este inegal distribuita si in profil regional. In anul 2016, rata saraciei a fost de aproape 4 ori mai mare in regiunea Nord-Est, de peste 3 ori in regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia si Sud-Est decat in regiunea Bucuresti-Ilfov. In anul 2016, cele mai mari rate ale saraciei s-au inregistrat in regiunile Nord-Est (36,1%), Sud-Vest Oltenia (34,2%) ?i Sud-Est (31,2%), iar cea mai mica in Bucuresti-Ilfov (10,2%).

In anul 2016, din totalul persoanelor ocupate, cele aflate sub pragul de saracie au reprezentat 18,9%, cu 7,3 puncte procentuale mai putin decat in cazul persoanelor care nu au desfasurat nicio activitate economico-sociala.

Circa un somer din doi este sarac, barbatii someri avand situatia cea mai grea, comparativ cu femeile aflate in somaj (de doua ori mai multi barbati decat femei).

Saracia este mai frecventa in randul persoanelor care traiesc in gospodariile cu copii dependenti (in anul 2016 a atins 30,8%), decat in cazul celor care traiesc in gospodariile fara copii (18,3% in ultimul an).

Urmarind schimbarile survenite in perioada 2013-2016 la nivel de saracie in functie de statutul de ocupare a locuintei, observam ca aceasta a avut o evolutie ascendenta pe ansamblu, mai pregnanta la statutul de chirias (+16,9 puncte procentuale) decat al celui de proprietar (+2,0 puncte procentuale).

In anul 2016, un sfert din populatie nu a fost afectata de saracie datorita existentei transferurilor sociale. Doar pensiile au facut ca 20,1% din populatie sa nu "cada" in aceasta situatie nefavorabila.

Daca in anul 2016 nu s-ar fi platit pensiile si celelalte transferuri sociale, aproape jumatate din populatie (49,6%) s-ar fi situat sub pragul saraciei relative si in mod evident situatia s-ar fi inrautatit in cazul persoanelor varstnice (65 de ani si peste) care, intr-o proportie de 85,3%, ar fi fost in stare de saracie relativa. Aceeasi situatie s-ar fi inregistrat si la persoanele aflate in grupa de varsta 55-64 de ani, dar intr-o proportie mai redusa, de 54,1%.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-12-06Parerea ta...

LEVST.
06 Dec 2017

-cont-"...simultan cu intoarcerea la Monarhie insa NUMAI cu aport Englez, iar de aici-in doar 6 luni- Romania va fi tara de frunte , si nu numai in Europa...
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
06 Dec 2017

asta e MAFIA TIGANEASCO-UCRAINIANA kominternisto-bolsevica condusa de ILIeSCU si Brucan....sa se duca dracului
LEVST.
06 Dec 2017

Distribuție Saracia este inegal distribuita si in profil regional. In anul 2016, rata saraciei a fost de aproape 4 ori mai mare in regiunea ...iar cea mai mica in Bucuresti-Ilfov____--------_____Este si "normal" sa fie asa, in bucuresti sunt cantonati marii devalizatori ai tarii, politicienii, iar foarte multi din cei actuali si trecuti au cumparat proprietati scumpe (insa ei le-au luat pe nimic)in jurul bucurestiului, in Ilfov, (desigur, alaturi de alte proprietati la munte si la mare, cat si prin Elvetia, Franta, Brazilia, Florida, etc.)...Practic, social vorbind, bucurestiul a ajuns o Sodoma si Gomora politica, daca ar fi posibil ca nevinovatii care traiesc in aceasta capitala( a mizeriei si lasitatii) sa fie evacuati, acest oras ar trebui tratat exact ca in exemplul biblic, adica foc si pucioasa peste el...
LEVST.
06 Dec 2017

"Nici ca voi ca sa ma laud,/ Dar chiar voi sa-i inspaimant...", intr-adevar nu e vorba de lauda, insa planurile mele pot tranforma Romania in doar 6 luni, din Cenusareasa in Printesa, insa aceste planuri(simple, dealtfel) sunt compatibile NUMAI in prezenta a 3 factori principali, Arestarea si condamnarea, total legal(***) a cel putin 5 mii de indivizi(politicul si gastile), pentru cel putin 10 ani, 2- recuperarea a cel putin 250 MILIARDE euro, prin confiscarea integrala a averilor acelorasi si 3- intoarcerea-simultana- la Monarhie insa NUMAI cu aport Englez(*** desigur, la fel de legal, primii 20 din varf trebuie executati in public; e vorba de toti pres-edintii, pm-ii, guvernatorul matusalemic, al bancii nationale si inca alte cateva loaze, precum monica machiavella, etc.)
Bă LEVST!
07 Dec 2017

Deja ești PENIBIL! Tot îi dai ca o moară stricată, senilă cu ”aport” englez! Te-ai tâmpit la cap - DEFINITIV! Pune dracului mâna și citește despre adevărata față a albionului parșiv și pervers și las-o-ncolo cu aberațiile de alipire și îndatorare cu ăia! Curve istorice, penale! Du-te și spală WC-ri la ei sau cururi de babe și moși dacă iubești lira sterlină!
LEVST.
07 Dec 2017

Se noteaza - pentru a cata oara?- ca anumiti indivizi neevoluati(dar cu infatisare umana-banuiesc, cel putin) sufera cumplit pentru ca nu au fost fatati in pielea corespunzatoare, de hiena, sacal sau sobolan, etc., atunci macar si-ar fi urmat cursul firesc, ar fi muscat, ar fi dat cu coarnele, cu copitele, etc., asa insa sunt constransi la a urla si a umple sticla de bale si spume de furie, mai ales impotriva Englezilor si Evreilor, doua natii care conduc lumea, in combinatie si cu USA, axa acestei lumi , s-a miscat de cateva ori, insa centrul ei a fost dintotdeauna Londra, iar Israelul este parte a acestei axe nu din 1948(data oficiala a declararii statului) ci de cateva MII de ANI, dealtfel evolutia sociala chiar impune acest adevar, asa cum si realizarile stiintifice apartin -in proportie covarsitoare- acestor 3 natii...Astea sunt fapte, nu speculatii, insa amaratii care turbeaza pentru ca nu percep realitatile corect, vor ramane pentru totdeauna cu capatzanile neecornate, in WC-urile omenirii...
LEVST.
06 Ian 2018

Specialiștii prevestesc vremuri grele: ”Căpușarea bugetului public a devenit singura politică .___------____Titlul este correct, insa - o mica corectura- da impresia ca "evenimentul" s-ar fi produs recent, respectiva capuseala s-a instalat din prima zi dupa "revolutia" din "89, cei din randul doi au facut un pas inainte si asa, fosta nomenclatura si clientela, au inceput capuseala pe stil nou, adica o capuseala mai largita, un fel de oligarhie parlamentara si un imperialism intern...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray