2020-02-25 21:00

Românii nu mai au acces decât la garsoniere şi apartamente cu 2 camere

 |  18:33
Românii nu mai au acces decât la garsoniere şi apartamente cu 2 camere

Majoritateacelor care doresc să achiziţioneze o locuinţă au drept criteriu principal deselecţie preţul, din cauza puterii de cumpărare reduse. Amplasamentul,calitatea construcţiei sau suprafaţa au devenit elemente secundare la alegereaunei case, potrivit unui studiu al RealTime. "Ca urmare a scăderii puteriide cumpărare accentuate, principalul criteriu de alegere este preţul pentru 94%dintre respondenţi. Restul de 6% sunt cumpărătorii de proprietăţi speciale,pentru care preţul nu este cel mai important criteriu", se arată înstudiul RealTime, lansat ieri la Târgul Imobiliar Naţional-tIMOn. Astfel,apartamentele preferate sunt cele cu 2 camere şi garsonierele, pe motiv căpreţul se încadrează în condiţiile pentru Programul Prima casă. “Am avutclădiri cu apartamente de 3 camere care le-am transformat în apartamente de 2camere şi garsoniere, pentru a fi mai atractive”, a declarat Dorothea Dobrescu,sales representative pentru Atlantis Residence.

Criteriilesecundare preţului sunt, în ordine, locaţia, calitatea construcţiei,finisajele, brandul dezvoltatorului şi suprafaţa locuinţei. "Tendinţa dinultimii doi ani a fost achiziţia de locuinţe finalizate sau aproape definalizare. Unul din motive a fost imposibilitatea dezvoltatorului de a-şirespecta promisiunile, din cauza recesiunii economice", se spune înstudiu. Mai mult, cumpărătorul de locuinţe îşi doreşte un apartament înapropierea mijloacelor de transport, care să nu îi aducă mari cheltuieli deîntreţinere ulterior şi siguranţa că va avea vecini la termenul de mutare.Zonele preferate sunt cele semilimitrofe. Astfel, cei care iau în calcul locaţiala alegerea unei locuinţe sunt interesaţi de mijloacele de transport din zonă -67%, de gradul de dezvoltare urbanistică a zonei - 12%, de instituţiile de învăţământ- 12% şi parcurile din apropiere - 9%.

Distribuţiaîn funcţie de bugetul de care dispun cumpărătorii arată că cei mai mulţi,respectiv 47%, au disponibili sub 60.000 de euro, 37% între 60.001 şi 100.000 deeuro şi doar 15% peste 100.000 de euro.

Încontinuare, creditele bancare reprezintă principala sursă de finanţare, fiindindicată de 57% dintre respondenţi, în timp ce 29% sunt dispuşi să accepte ratela dezvoltator. Cei care au fonduri proprii reprezintă doar 14%."Cu toatecă cele mai multe solicitări sunt pentru achiziţie prin creditare, numărultranzacţiilor este redus. Finanţarea se acordă destul de greu în cazul în careimobilul achiziţionat nu este finalizat. În schimb, faţă de acum 9-12 luni, seobservă creşterea numărului de achiziţii din resurse proprii", se maiprecizează în studiu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-06-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine