2020-06-02 15:59

Rusia ar fi implicată în protestele din România faţă de gazele de şist

 |  18:12
Rusia ar fi implicată în protestele din România faţă de gazele de şist

Alina Oprea

Publicaţia “The New York Times” prezintă suspiciunile privind o implicare a Rusiei în organizarea protestelor împotriva explorării gazelor de şist în ţările est-europene. Publicaţia newyorkeză citează oficiali din ţările interesate, inclusiv România, în legătură cu această implicare, precizând totodată că nu există şi probe în acest sens. Implicarea ar urmă să prezerve interesele industriei extractive ruseşti în ţările din această parte a Europei. Unul din elementele aduse ca argument este că, de pildă în România, spre deosebire de Pungeşti, unde explorările au fost operate de firma americană Chevron, în perimetrele din vestul ţării, în Timiş, unde explorările au revenit firmei NIS, deţinută de Gazprom, nu s-a manifestat nici un fel de proteste. Cotidianul “The New York Times”, care citează oficiali români şi lituanieni, notează astfel că gigantul rusesc Gazprom a contribuit la finanţarea acţiunilor de protest din Europa, inclusiv din România, faţă de exploatarea gazelor de şist.

Gazprom, un gigant în domeniul energiei aflat sub controlul statului rus, are în mod clar interesul de a împiedica ţări dependente de gazele ruseşti să dezvolte surse alternative de energie, păstrându-şi astfel piaţa energetică şi menţinând un instrument puternic de politică externă pentru Kremlin, explică oficiali citaţi de “The New York Times”.

"Am fost de-a dreptul şocat de izbucnirea protestelor faţă de gazele de şist", afirmă primarul comunei Pungeşti, Mircia Vlasă, citat de publicaţia americană. "Noi nu avuseserăm proteste aici şi, dintr-o dată, erau peste tot. Toate problemele provin de la compania Gazprom", consideră primarul comunei vasluiene.

Ideea că Rusia ar fi alimentat protestele faţă de exploatarea gazelor de şist este susţinută şi de oficiali din Lituania, deşi nu există dovezi materiale clare în acest sens, notează cotidianul “The New York Times”. Gazprom a negat permanent acuzaţiile privind implicarea în acţiunile de protest, dar dovezile circumstanţiale şi suspiciunile specifice Războiului Rece au contribuit la alimentarea preocupărilor privind implicarea Rusiei, adaugă publicaţia.

"Pentru Rusia, este esenţial să menţină această situaţie a dependenţei energetice. Joacă un joc murdar", potrivit “The New York Times”, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrie din Camera Deputaţilor. Iancu admite că nu are dovezi clare privind implicarea Rusiei în protestele organizate în estul Europei faţă de gazele de şist. Recent, el a declarat că Gazprom ar fi cheltuit 82 de milioane de euro pentru finanţarea protestelor faţă de exploatarea gazelor de şist. "Trebuie să înţelegeţi că serviciile secrete ruse sunt foarte inteligente. Nu vor acţiona niciodată la vedere", explică oficialul român.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-12-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine