2020-02-26 19:19

S-a îndeplinit visul FMI. Salariile bugetarilor au ajuns la nivelul anului 2005

 |  18:53
S-a îndeplinit visul FMI. Salariile bugetarilor au ajuns la nivelul anului 2005

Chiar dacă Guvernul Boc a avut grijă ca salariilebugetarilor să fie reduse la nivelul anului 2005, preţurile alimentelor rămâncu 25% mai mari faţă de acum cinci ani. Reprezentanţii Fondului MonetarInternaţional avertizează România că deficitul bugetar va fi o problemă gravădacă nu va scădea cât mai repede. Analiştii economici spuns că reducereadeficitului bugetar depinde de sistarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii.

Reprezentantul FMI în România, Tonny Lybek, aanunţat, ieri, că salariile bugetarilor au fost reduse la nivelul din 2005 şivor reprezenta acelaşi procent din PIB ca în urmă cu cinci ani. “În ultimii ani salariile înRomânia au crescut extrem de mult, la fel ca şi numărul de angajaţi. Acestemăsuri trebuiau corectate întrucât ponderea cheltuielilor privind salarizareaera mai mare decât cea a veniturilor”, aexplicat reprezentantul FMI, la lansarea unui raportprivind piaţa muncii realizat de Blocul Naţional Sindical. Tonny Lybek a maispus că veniturile din România reprezintă aproximativ 30% din PIB, faţă de48-50% în alte ţări. “Revenireaeconomică în Europa este destul de lentă. Unele ţări, cum ar fi de exempluOlanda, s-au descurcat mai bine, dar pentru redresare trebuie realizate nişteechilibre fiscale. România a simţit acut efectele crizei, pentru că deficitul acrescut rapid, ajungând la 8,8% din PIB, în timp ce Bulgaria în aceeaşiperioadă înregistra un excedent bugetar. Trebuie să existe o flexibilitate maimare pentru a repara diferenţele. Este nevoie şi de voinţă politică şi deajutor din parte partenerilor sociali pentru a rezolva problemele. România afost lovită de această criză şi au existat şi perioade de creştere economică,dar acestea au făcut ca România să fie şi mai vulnerabilă în faţa crizei”, aprecizat Lybek. El a mai declarat că “înultima perioadă exporturile au început să crească, iar primele sectoare lovitede criză încep să-şi revină”. “DacăRomânia îşi va respecta angajamentele asumate, ar putea avea în 2011 o creştereeconomică de 1,5%. Cea mai mare problemă a României este cea de natură fiscală,acesta fiind motivul pentru care autorităţile au început să ia o serie demăsuri de protecţie. Dacă problema deficitului bugetar nu va fi rezolvată, varidica probleme extrem de grave. Beneficiile sociale au fost reanalizate şi s-agarantat o schemă minimă a venitului şi s-a îmbunătăţit colectarea veniturilorla bugetul de stat”,a mai declarat reprezentantul FMI. Acesta a mai explicat că “deficitul bugetar va devenio problemă gravă pentru România dacă nu va scădea cât mai repede”. „Măsurilecare au fost luate de autorităţi în ultima vreme încep să dea roade”, a subliniat Tonny Lybek.

IlieŞerbănescu: “Trebuie să sistăm toate cheltuielile

Analistul economic, Ilie Şerbănescu, ne-a pecizatcă Fondul Monetar Internaţional are ca obiectiv finanţele statului. “A făcut ceva Emil Boc, astaa cerut FMI, să se reducă salariile la nivelul din 2004-2005. FMI are caobiectiv finanţele statului. Toate problemele FMI se reduc la finanţelestatului. Adevăratele probleme sunt cele legate de capitalul privat, producţie,consum, import sau export”, ne-a mai afirmat IlieŞerbănescu. Potrivit acestuia, reducerea deficituluibugetar depinde sistarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii. “Mai rău de atât nu se poate,deja suntem în faliment. În măsura în care ne împrumutăm de bani pentru platapensiilor şi a salariilor nu avem cum să ieşim din faliment. Trebuie să sistămtoate cheltuielile. Trebuie sistatecheltuielile cu bunuri şi servicii. Şi cheltuielile pentru investiţii trebuiesistate, trebuie luat totul de la început. Lucrurile sunt foarte grave, nu maie de joacă”, a conchis Şerbănescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine