2020-03-30 17:20

Să trăiţi bine cu 6 milioane de lei vechi pe lună!

 |  17:42
Să trăiţi bine cu 6 milioane de lei vechi pe lună!

Începând cu luna august, majoritatea bugetarilor vor fi nevoiţi să traiască cu circa6 milioane de lei vechi pe lună, arată calculele făcute de specialiştii dininstituţiile publice. Tăierea cu 25% a salariilor din sectorul bugetar esteaplicată începând cu această lună, astfelcă lefurile diminuate se primesc începând cu luna august. Chiar dacă premierulBoc şi ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, au anunţat că se va găsi oformulă legală de a tăia cu 25% şi salariile angajaţilor din companiile,societăţile şi autorităţile cu capital de stat, până la această oră Guvernul aluat nici o măsură. De altfel, juriştii au avertizat că tăierea salariilorîn aceste instituţii ar încălca trei legi organice.

Bugetarii sunt speriaţi de gândulcă începând de luna viitoare ar putea avea venituri sub 6 milioane de leivechi. “Angajaţii din ministere au statut de funcţionari publici. Aceştia, îngeneral, primesc banii pe data de 12. Noi primim mâine(n.r. astăzi) fluturaşul de salariu pe luna iunie şi leafa de nici10 milioane de lei vechi. Pe 12 august vom primi leafa pe luna iulie. Dacă netaie 25% din salariul brut, după care reţin şi contribuţiile obligatorii pentruşomaj sau sănătate, nu mai primim aproape nimic. O să ajungem să lucrăm penimic, adică pe 5,5-6 milioane de lei vechi. Cum dracu’ să trăim cu aceşti bani?”,întreabăangajaţii din ministere.

După aproape două săptămâni de lapublicarea în Monitorul Oficial a Legii privind tăierea salariilor cu 25%,companiile, regiile sau autorităţile cu capital majoritar de stat nu au primit nicio înştiinţare de diminuare a lefurilor. “Nu este nimic stabilit pentrucompaniile cu capital majoritar de stat. La nivel central, conducerea Metrorexnu a primit nimic oficial”, ne-a declarat directorul general al Metrorex,Gheorghe Udrişte.

În schimb, pe holurile Companiei deAutostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) circulă un zvon potrivit căruia drumariiar putea rămâne fără 25% din lefuri. “Se zvoneştecă am putea să primim salariul, de la 1 iulie, cu 25% mai mic. Dacă ne taie dinsalariul brut şi apoi se reţin contribuţiile sociale rămânem cu 7,5-8 milioanede lei vechi pe lună. O tăiere de 2-2,5 milioane de lei vechi ne afecteazăserios bugetul. Nu mai punem la socoteală şi reţinerile pentru inundaţii. Înfuncţie de venit, angajaţii de la CNADNR au rămas fără 1-1,5 milioane de leidin leafa pe luna iunie, pentru că au fost nevoiţi să doneze pentru sinistraţi”,ne-au spus angajaţi din CNADNR.

Autoritatea Aeronautică: “Avem contracte colective de muncă până în 2011

Nici salariaţilor de laAutoritatea Aeronautică Civilă Română nu le vor fi tăiate lefurile cu 25%. “Noisuntem regie autonomă şi nu suntem afectaţi de reducerea de 25% a veniturilor. Avem contracte colective de muncăpentru 2009-2011. Nu au cum să scadă salariile la Autoritate. Nu mai există sporurile de 163%la Autoritatea Aeronautică. Prin Codul Muncii, sporurile ajung la maximum 30%. Sporulde vechime ajunge până la 25% şi cel de aviaţie este de 5%. Salariul mediu laAutoritate este de circa 3.000 de lei”, ne-au explicat salariaţi din instituţie.

Tăierea salariilor cu 25% nu îiinclude nici pe angajaţii din sistemul feroviar. Ceferiştii spun că li s-acerut numai 1% din salariul pe luna iunie pentru reparareainfrastructurii afectată de inundaţii: “Cesămai taie Guvernul de la noi? Anul trecut,după reducerea personalului şi a cheltuielilor, am rămas cu o leafă de sub 8milioane de lei vechi. Ăştia vor să câştigăm sub 6 milioane de lei?”

Nici la Autoritatea Naţională de Reglementareîn domeniul Energiei (ANRE) nuse ştie dacă se vor tăia salariile cu 25%. “Mâine(n.r. astăzi) au loc alte discuţiiprivind tăierea salariilor. La ANRE, încă din luna mai, odată cu renegociereacontractului colectiv de muncă, s-au redus salariile cu până la 50%. Nu se ştie dacă se vor tăiasalariile cu 25%. Dacă se operează aceastăreducere, venitul mediu al angajaţilor de la ANRE ar putea ajunge în jur de 10milioane de lei vechi”, ne-au spus angajaţi din ANRE.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-07Parerea ta...

HANDOCAD
12 Iul 2010

sa-ti fie rusine Traian Basescu!
VLAD
12 Iul 2010

Singurul vinovat este Dictachioru !
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine