2020-03-30 17:14

Salarii nesimţite la firmele care fac afaceri cu Ministerul Transporturilor. Consultanţii autostrăzilor de pe hârtie câştigă minimum 100 de euro pe zi

 |  18:00
Salarii  nesimţite la firmele care fac afaceri cu Ministerul Transporturilor. Consultanţii autostrăzilor de pe hârtie câştigă minimum 100 de euro pe zi

Chiar dacă ministrul transporturilor şi infrastructurii,Radu Berceanu, nu ştie când va fi finalizată autostrada Bucureşti-Ploieşti,Compania de Autostrăzi plăteşte consultanţă de lux pentru acest proiect. Concret,conducerea Companiei de Autostrăzi a majorat contractul de consultanţă pentru bucatade autostradă de la Bucureşti la Ploieşti cu apoape 400.000 de euro, datorităextiderii la trei benzi pe sens a tronsonului şi a prelungirii duratei deexecuţie cu aproximativ nouă luni. Specialiştiicare inspectează lucrările pe acest tronson de autostradă câştigă minimum 100de euro, doar în opt ore de lucru.

În timp ce un director din cadrul CompanieiNaţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) câştigă, în medie,100-150 de lei pe zi, inginerii companiilor de consultanţă, angajate de CNADNRpentru autostrăzile inexistente, au un venit de minimum 100 de euro pe zi. Laînceputul acestui an, Compania de Autostrăzi şi asocierea româno-portughezăformată din Consitrans, firma deţinută de Eduard Hanganu, şi Consugal, audemarat procedurile pentru încheierea celui de-al şaselea act adiţional aferentconsultanţei la autostrada Bucureşti-Ploieşti. Ultimul act adiţional prevedemajorarea contractului de consultanţă cu circa 1,4 milioane de lei, pentruperioada februrarie-decembrie 2010, pe motiv că autostrada s-a lărgit cu obandă pe sens şi termenul de excuţie al lucrărilor s-a majorat cu nouă luni.

Pe de altă parte, în nota privinddeterminarea valorii estimate pentru supervizarea lucărilor la autostrada Bucureşti-Ploieşti,pe secţiunea 0-19,500 km, aprobată de conducerea CNADNR, pentru poziţiile deinginer rezident sau inspector de drumuri, poduri sau materiale este estimată orată lunară de circa 75 milioane de lei vechi pe lună, pentru o perioadă de 10luni şi trei zile. Altfel spus, un angajat al companiei de consultanţă careverifică lucrările de pe şantierul autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, câştigăaproximativ 45 de lei pe oră. “Numai în optore, un inginer simplu câştigă 100 de ore. Chiar dacă în nota privinddeterminarea valorii estimate este prevăzut că un inginer va câştiga circa 75milioane de lei vechi, consultanţii sar de 2.000-3.000 de euro pe lună. Dacătot nu se ştie când se va finaliza această autostradă, fiţi siguri că va maicreşte valoarea consultanţei”, ne-audeclarat surse din Ministerul Transporturilor.

Potrivit notei citate, asocierea Consitrans&Consugal angajează un inspectorde sănătate şi securitate pentru proiectul privind autostradaBucureşti-Ploieşti. “De la începutulproiectului era nevoie de inspector SSM. Inginerii români au venituri de maximum3.000 de euro pe lună. Există ingineri străini care încasează şi 10.000 de europe lună, bani pe care firma de consultanţă îi primeşte de la bugetul de stat. Aexistat un proiect de infrastructură pentru care un consultant a încasatvenituri şi de aproape 49.000 de euro pe lună”, ne-au mai declarat sursele citate.

Preţulconsultanţei se poate majora cu 50% din valoarea contractului

Prima majorare a contractului dintre CNADNRşi asocierea Consitrans&Consugal a avutloc după semnarea celui de-al treilea act adiţional. “Actuladiţional nr.3/22.10.2009 prin care se majorează preţul contractului,modificând prevederile art.4 la contractul de consultanţă. (…). Preţul contractului pentruorele suplimentare efectuate de consultant în anul 2008, în perioada01.07.2008-31.10.2008 este de 204.108,92 lei fără TVA. Noua valoare acontractului de consultanţă nr. 93/25648/20.12.2007 este de 9.524.336,59 lei, fără TVA”, conform notei justificative privind actuladiţional la contractul de consultanţă. Sursele din Ministerul Transporturilor ne-au maiexplicat că preţul consultanţei se poate majora cu maximum 50%. “Valoarea contractuluide consultanţă a crescut numai cu 17%, până la 50%, consultanţase mai poate majora de două sau trei ori”,ne-au mai spus sursele citate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-09-08Parerea ta...

PISI
28 Iul 2010

100 de euro pe ziiiiiiii??? incredibilllllll cum se poate asa ceva domnilor??? in ce tara traim?? la puscarieeee cu Berceanu
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine