2020-02-19 19:09

Sancţiuni de la Consiliul Concurenţei. Amenzi de peste 1,2 milioane de euro pe piaţa pensiilor private

 |  17:56
Sancţiuni de la Consiliul Concurenţei. Amenzi de peste 1,2 milioane de euro pe piaţa pensiilor private

ConsiliulConcurenţei (CC) a amendat cu 5,2 milioane de lei un număr de 14 administratoride fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) care "s-auînţeles" să încalce legislaţia cu privire la repartizarea persoanelor cares-au înscris la două sau mai multe fonduri.

"Administratoriide fonduri de pe Pilonul II, în pofida legii, au modificat legislaţia în ceeace priveşte modul de repartizare a persoanelor care au aderat la mai multefonduri de pensii private. Potrivit legii, cei cu mai mult de două semnăturitrebuiau să intre într-un proces de repartizare aleatorie, aşa numita loterie.Practic, administratorii s-au înţeles şi şi-au împărţit în mod egal persoanelecu dublă semnătură", a declarat, într-o conferinţă, preşedintele CC,Bogdan Chiriţoiu. El a adăugat că instituţia pe care o reprezintă incriminează"această înţelegere" şi a aplicat o amendă de 5,2 milioane de lei(1,22 milioane de euro), sancţiune care vizează 14 administratori. "Potrivitdatelor CC, circa 78.000 de persoane au aderat la mai multe fonduri. Acesteatrebuiau să intre în loterie, şi nu repartizate în mod egal întreadministratori, aşa cum s-a întâmplat. Amenda reprezintă o zecime din valoareaactivelor fondurilor administrate de fiecare societate la finele anului2009", a precizat Chiriţoiu.

DateleComisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private arată că activele netepe Pilonul II se situau la 2,38 miliarde de lei.

InvestigaţiaCC a început în decembrie 2007 şi a vizat modul de repartizare a persoanelorcare au aderat la mai multe fonduri de pensii private şi posibila înţelegereîntre administratori cu privire la nivelul maxim al comisionului deadministrare pe care urmau să îl practice pe Pilonul II.

"Înacest caz, investigaţia, care vizează şase administratori, nu s-a încheiat.Aceşti administatori au făcut schimburi de e-mailuri şi s-au înţeles săpractice nivelul maxim pe care legislaţia îl permite în privinţa comisionuluide administrare. Consiliul Concurenţei nu vrea să dea un vot de blam acesteiindustrii, dar nu poate ignora aspectele anticoncurenţiale care s-au manifestatpe această piaţă", a spus Chiriţoiu.

Înprezent, pe piaţa fondurilor de pensiiobligatorii mai activează nouă administratori, fiecare gestionând câte un fond."În cazul agenţilor care au participat la înţelegere şi care nu mai activeazăîn prezent pe Pilonul II, răspunderea a fost atribuită succesoruluilegal", a mai spus preşedintele CC.

Defalcat,cea mai mare amendă revine ING Fond de Pensii - 1,573 milioane de lei, urmatăde Allianz-Ţiriac Pensii Private - 1,259 milioane de lei şi Generali PensiiPrivate - 474.333 lei. În cazul celorlaţi 11 administratori, sancţiunile sunturmătoarele: Aviva Fond de Pensii - 422.868 lei, BCR Pensii - 391.809 lei,Eureko Pensii Private - 382.215 lei, Alico Fond de Pensii (fostă AIG Fond dePensii) - 293.443 lei, BRD Pensii Private - 165.911 lei, Aegon Fond de Pensii -150.301 lei, Omega Interconsult SRL (fostă OTP Fond de Pensii) - 58.699 lei, KDReal Management Solution SRL - 21.839 lei, Prima Pensie Fond de Pensii - 13.713lei, TBIH Management Services SRL - 4.748 lei şi IMO Property Investments -1.815 lei. Conform CC, acesta este primul caz în care se constată atâtîncălcarea legislaţiei naţionale privind concurenţa, cât şi încălcarealegislaţiei comunitare.

Întrebatdacă autoritatea de reglementare în domeniul pensii private a ştiut deînţelegerea administratorilor, Chiriţoiu a afirmat că repartizarea persoanelorcu dublă semnătură s-a realizat cu "ştiinţa" CSSPP. "Faptul căautoritatea de reglementare a ştiut de înţelegerea administratorilor ne-adeterminat să aplicăm o sancţiune mai puţin drastică. Dacă arbitrajuladministratorilor s-ar fi realizat fără ştiinţa CSSPP, CC ar fi aplicat osancţiune de 2% din valoarea activelor nete ale fondurilor administrate desocietăţile sancţionate", a spus Chiriţoiu.

Surse din cadrul fondurilor de pensii considerăcă “să dai o amendă de 10% din fondurile administrate e ca şi cum ai da amendăunei femei de serviciu 10% din valoarea averii angajatorului”. “Cele 78.000 depersoane cu semnătură dublă au fost contactate pentru a ajunge la o deciziefinală. Doar 11.000 au fost împărţiţi între administratori, ţinând în primulrând cont de bunăstarea indivizilor. Nu poate fi vorba despre profit aici, dincauză că 11.000 de oameni nu înseamnă din punct de vedere economic decât a douazecimală după virgulă. Practic, totul este o chestiune de interpretare.Consiliul spune că este vorba de profit, administratorii spun că este vorbadespre binele participanţilor”, au declarat sursele.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine