2020-04-03 07:57

Schemă nouă din 1 ianuarie 2016. Statul modifică redevenţele

 |  21:01
Schemă nouă din 1 ianuarie 2016. Statul modifică redevenţele

Alina Oprea

România va avea un nou sistem de redevenţe, care trebuie să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016. Autorităţile însă dau foarte puţine detalii legat de cum va fi modificat sistemul de calcul. Noile formule sunt cu atât mai aşteptate cu cât statul încasează anual peste un miliard de lei din aceste taxe, iar suma creşte de la an la an. Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Dan Manolescu, a declarat că noul sistem de redevenţe va fi construit pe un mecanism format din taxa pe resursele naturale, un impozit pe profit generat de creşterea preţurilor pe piaţă şi o serie de deduceri pentru investiţiile realizate în domeniu.

„România trebuie să creeze un sistem care să îi permită să obţină din această zonă o cotă a taxelor similară cu cea din statele cu resurse asemănătoare. Piaţa aşteaptă un sistem care să ofere predictibilitate pe un termen mai lung şi să asigure colectarea unor sume comparabile cu ceea ce se obţine în alte state. Suntem în proces de a stabili acest mecanism care să combine avantajele sistemului de redevenţe care asigură stabilitatea colectării unui flux constant de sume la buget cu flexibilitatea pe care un mecanism de impozitare a profitului o conferă pentru a capta acele creşteri de preţ care, în această zonă a resurselor naturale, în ultimii ani sunt destul de frecvente şi în amplitudini mari şi, în acelaşi timp, să permită şi o flexibilitate a investiţiilor de care operatorii economici au nevoie”, a explicat Dan Manolescu.

El a precizat că, prin noul sistem, statul vrea să încaseze cel puţin la fel de mult la buget ca şi în actualul sistem. Manolescu a afirmat totodată că taxarea redevenţelor va fi aplicată doar pentru partea de exploatare (upstream).

La rândul său, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duţu, a declarat că taxele vor fi diferenţiate în funcţie de gradul de dificultate al exploatării.

„La exploatările offshore au acces doar cei cu tehnologii avansate şi cu putere financiară, pentru foraje care ajung la peste 3.000 de metri, care presupun costuri foarte mari pentru seismică. Vom introduce în proiectul de act normativ şi mecanismele care să facă diferenţiere între zonele clasice şi cele grele din punctul de vedere al adâncimii, fie că sunt onshore sau offshore. Sperăm să fie un mecanism mai bun decât cel actual şi să genereze venituri suplimentare la stat, dar să răspundă şi unui criteriu de atractivitate”, a explicat Duţu, citat de Agerpres. În opinia sa, actualul sistem de redevenţe se situează la nivelul pieţei europene cu mici abateri, dar trebuie să ţinem cont că resursele noastre sunt spre epuizare, suntem pe scădere de producţie, iar exploatarea zăcămintelor în continuare necesită investiţii. Președintele ANRM spunea recent că o decizie în privința nivelului viitor al acestora ar putea fi luată într-o lună sau două, până la intrarea parlamentarilor în vacanță. Potrivit lui Duţu, noile redevențe se vor aplica, cel mai probabil, acordurilor petroliere viitoare, întrucât acordurile existente au fost deja semnate și conțin clauze care includ redevențele actuale, pe baza cărora companiile și-au făcut planuri de afaceri pe 10-15 ani. În 2014, valoarea totală a redevențelor petroliere încasate de stat s-a ridicat la circa 1,367 miliarde de lei, a precizat Duțu.„În anul 2014, redevențele petroliere datorate statului au fost în cuantum de circa 1,367 miliarde de lei, iar sumele au fost și încasate. În ceea ce privește redevențele miniere datorate, valoarea acestora era de 248 milioane de lei, din care s-au încasat până în prezent aproximativ 190 milioane de lei”, spunea Duţu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine