2020-08-04 20:29

Scumpirea gazelor de la 1 octombrie, amânată

 |  21:01
Scumpirea gazelor de la 1 octombrie, amânată

Alina Oprea

Efectele perioadei electorale asupra guvernării se fac deja simţite, fiind tot mai evidentă tendinţa Executivului de a amâna măsurile nepopulare până după alegerile prezidenţiale din noiembrie. Astfel, după ce în anul 2009, tot an electoral, gazele livrate populaţiei s-au ieftinit în două rânduri, cu 3% şi respectiv cu 5%, în această toamnă, autorităţile, presate de calendarul liberalizării preţurilor, au decis să amâne scumpirea gazelor, programată pentru 1 octombrie. Guvernul a luat această decizie după ce Direcţia Generală Întreprinderi a Comisiei Europene a anunţat că doreşte ca România să elimine obligativitatea producătorilor de gaze de a livra cu prioritate gaze din producţia internă către populaţie. Potrivit calendarului de liberalizare a pieţei gazelor asumat de Guvern prin acordurile cu FMI şi Comisia Europeană, preţul gazelor livrate populaţiei urma să crească cu 3% de la 1 octombrie.

O delegaţie guvernamentală condusă de Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei, a avut luni consultări la Bruxelles cu reprezentanţii Direcţiei Generale Energie din CE în legătură cu aspecte naţionale şi regionale din domeniul gazelor naturale.

„Legislaţia românească actuală prevede obligativitatea ca producătorii de gaze naturale să livreze cu prioritate gaze produse intern pentru populaţie şi noi considerăm că acest lucru este perfect legal din punctul de vedere al legislaţiei comunitare. Direcţia Generală Întreprinderi (DG Enterprise) doreşte să eliminăm această prevedere, dar noi nu vrem@, a declarat ministrul, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, până la ajungerea la un acord cu DG Enterprise, România nu va mai pune în aplicare calendarul de dereglementare a preţului gazelor pentru populaţie.

Divergenţe cu Comisia Europeană

„Există însă şi o divergenţă majoră cu DG Enterprise a CE referitoare la o presupusă interdicţie privind exportul de gaze naturale din România. Am cerut implicarea Direcţiei Generale Energie în soluţionarea acestui diferend, fapt care a fost acceptat. Am informat că, până la soluţionarea acestei situaţii, statul român îşi rezervă dreptul de a amâna aplicarea calendarului de liberalizare a gazului natural pentru populaţie. În consecinţă, intenţionăm să nu punem în aplicare creşterea preţului la gazul domestic, agreată de guvernul Boc cu CE pentru 1 octombrie anul curent”, a declarat Nicolescu.

Ministrul delegat pentru Energie afirma în luna mai că procesul de convergenţă a preţurilor gazelor naturale pentru industrie a fost realizat şi nu mai este necesar să fie majorate preţurile, aşa cum erau angajamentele faţă de FMI şi CE.

România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi, prin cei doi mari producători, OMV Petrom şi Romgaz. Diferenţa este importată din Rusia, de la gigantul Gazprom, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern. Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preţ reglementat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz