2020-07-14 04:39

Șeful Statisticii își dă demisia numai dacă zice Eurostat

 |  21:01
Șeful Statisticii își dă demisia numai dacă zice Eurostat

Șeful Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, pare să continue să nu înțeleagă gravitatea gestului său de a nu informa corect contribuabilul român, cel care îi plătește salariul, despre situația reală a economiei românești. Deși au trecut zile bune de când INS a anunțat Eurostat că economia românească a scăzut cu 0,2% în primul trimestru din 2014, fără a considera că e necesar să-i informeze de acest lucru și pe cetățenii români, șeful Statisticii nu înțelege nici acum implicațiile acțiunilor sale. Tudorel Andrei susține că a fost vorba de o simplă greșeală, și nu de o încercare motivată politic de a omite „amănuntul” reintrării României în recesiune.

”O comparație pe semestre este mult mai concludentă. Datele trimise la Eurostat nu sunt date produse la nivelul Eurostat. Sunt multe definiții ale recesiunii acceptate de economiști mari. Nu aș vrea să intru asupra definirii conceptului de recesiune”, a declarat Tudorel Andrei, directorul INS, unei televiziuni de știri. ”Nu a existat nici cel mai mic element de manipulare al opiniei publice. INS a publicat în țară elemente care nu au fost trimise către Eurostat, pentru că nu are această obligație, sau elemente pe care Eurostatul nu le-a publicat. Este vorba despre o eroare statistică”, a mai explicat el. El a ținut să precizeze că nu există nici o presiune politică asupra sa și nu intenționează să renunțe la funcție. “Nu mi s-a cerut demisia, nu îmi dau demisia. O dau doar dacă Eurostat consideră că INS a indus în eroare publicul sau dacă dă semnal că am greșit”, a mai spus șeful Institutului Național de Statistică. Joi, Eurostat a publicat date care arată că România a intrat în recesiune, după ce două trimestre la rând a înregistrat scădere economică. România a înregistrat cea mai mare scădere economică din UE, în al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, care relevă și modificarea evoluţiei pentru trimestrul I, de la +0,2% la -0,2%. Informația referitoare la scăderea cu 0,2% a fost dată oficial doar de Eurostat, în comunicatul de joi, fără ca INS să fi anunțat anterior, în țară, această modificare a datelor.

Ministrul Niță: “Nu trebuie ignorată încetinirea economiei

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, afirmă, într-o declaraţie de presă, că economia "se află pe un trend pozitiv", chiar dacă a înregistrat două trimestre de scădere a Produsului Intern Brut (PIB).

"Primul aspect care trebuie evidenţiat în legătură cu noile date privind PIB publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) este că, deşi economia României a înregistrat două trimestre consecutive de avans negativ al PIB-ului, la nivelul întregii perioade analizate ea se află pe un trend pozitiv cu o creştere economică ajustată sezonier de 2,6% faţă de primul semestru al anului trecut. Din acest punct de vedere, semnalul dat de definiţia tehnică a recesiunii economice, de două trimestre consecutive de scădere economică, nu trebuie să estompeze avansul economic semestrial consolidat de 2,6%", spune Niţă.

Mai mult, spune ministrul Economiei, avansul PIB din primul semestru este susţinut şi de anumiţi indicatori-cheie ai economiei precum exporturile, producţia industrială şi comerţul cu amănuntul.

"În pofida avansului economic semestrial consolidat de 2,6%, nu trebuie ignorat însă nici semnalul de încetinire a economiei româneşti înregistrat în trimestrul doi al acestui an care, deşi s-a menţinut pe plus, cu o creştere ajustată sezonier de 1,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a scăzut totuşi cu 1% faţă de primul trimestru. Aici, referinţa foarte ridicată din primul trimestru, când avansul PIB-ului de 3,8% a înregistrat cel mai mare progres din Uniunea Europeană şi rezultatele modeste consemnate de cea mai mare parte a economiilor europene în trimestrul doi, pot explica în mare măsură această încetinire a economiei româneşti din ultimele trei luni", a mai precizat ministrul Niţă. (R.P.)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-18Parerea ta...

MINISTRII...
19 Aug 2014

Caligula Imperator A făcut din cal, senator, Romanii, mai siniştri, Au făcut din boi, miniştri.
CE ESTE PANA LA URMA,
19 Aug 2014

UN STATISTICIAN?! Cineva care e bun la cifre, dar nu are pic de personalitate ca sa fie inginer!
PT.CA NU ARE PERSONALITATE
19 Aug 2014

te baga in inflatie! Ce este Inflatia?! Inflatie = trebuie sa platesti preturile de la anul, cu salariul de anul trecut…
CUM IESI DIN CACAO?!
19 Aug 2014

Prin fizica cuantica - cand un negru, se uita in penumbra dupa o pisica neagra care nu e acolo…
CONCLUZIE GENERALA:
19 Aug 2014

Prostul spune ce stie Desteptul stie ce spune Politicianul nu stie ce spune Diplomatul nu spune ce stie
'SARACU' DE EL...
19 Aug 2014

aproape ti-e mila de el! Ce fata de Arici Pogonici prins la masluit, si-a luat!!!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz