2020-02-26 19:39

Sindicatele cer FMI suplimentarea împrumutului, Fondul refuză

 |  19:30
Sindicatele cer FMI suplimentarea împrumutului, Fondul refuză

Sindicaliştii cer Fondului MonetarInternaţional (FMI) suplimentareacu aproape trei miliarde de euro a acordului cu România, în vederea absorbţieifondurilor nerambursabile de peste 20 de miliarde de euro de la UE. OficialiiFMI au precizat că nu se pune problema acordării unor sume suplimentare pentrupre-finanţarea proiectelor europene. Reprezentanţii FMI precizează că, înprezent, procentul de absorbţie a fondurilor structurale este de sub 5%

ReprezentanţiiFondului Monetar Interanaţional (FMI) şi cei ai Comisiei Europene le-aumărturisit sindicaliştilor, la întâlnirea de ieri, că nu-şi pot explicaincapacitatea României de a atrage fondurile structurale. “Reprezentanţii FMI şi cei aiComisiei Europene ne-au spus că sunt uimiţi de gradul scăzut de absorbţie afondurilor structurale. Este inexplicabilă lipsa de interes a Guvernului pentrucreşterea gradului de absorbţie a fondurilor. Reprezentanţii FMI nu-şi potexplica de ce stăm nepăsători când ne aşteaptă zeci de miliarde de euro.Motivele pentru care nu reuşim să atragem fondurile structurale sunt simple.Este o boală cronică a noastră, din 2007. Trăim într-un stat cu o birocraţieexcesivă. Am ţinut să ne facem noi propria legislaţie încurcată, în loc să ţinemcont de legislaţia europeană. În prezent, procentul de absorbţie a fondurilorstructurale este de sub 5%”,ne-a declarat preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.Acesta susţine că una dintre cele mai mari probleme ale României este cea a migraţieifirmelor către ţările din Balcani. “Am discutat şi despre problemele de pe piaţamuncii:despre modificările de fond fiscal, despre contribuţia de stat şi desprefiscalitatea pe loc de muncă. Una dintre cele mai mari probleme este migraţiafirmelor româneşti în ţări precum Bulgaria sau Cipru. Firmele îşi mută sediulîn străinătate şi trimit muncitorii în ţară în regim de detaşare. În aceastăsituaţie vor plăti CAS-urile şi contribuţiile la şomaj acolo. Este prematur să sevadă acum aceste efecte”,ne-a mai spus Costin.

BNS a prezentat un plan pentru creştereabugetului asigurărilor sociale de stat. “Noi am prezentat o analizăprin care arătăm cum poate fi majorat cu trei puncte procentuale CAS. Am cerut introducerea actului de control şiaplicarea sancţiunilor pentru munca la negru. Dacă ai angajaţi la negru nu îipoţi plăti decât tot cu «bani negri». Sunt în prezent 80.000 de oameni carelucrează la negru. Am discutat şi despre contractele pe drepturi de autor. Nupoţi să iei CAS la o proprietate”,ne-a mai spus Costin.

Preşedintele BNS le-a explicatreprezentanţilor FMI că eliminarea subvenţiilor va conduce la creştereadatoriilor furnizorilor de energie termică. “Am discutat şi desprearieratele din economie. Considerăm că este o mare gafă să elimini subvenţiilela căldură, acum când multe persoane au datorii faţă de furnizorii de energietermică, de un miliard de euro. Numai în Capitală sunt datorii de 194 demilioane de euro. Oricum, toate firmele ce furnizează energie termică sunt înfaliment. În prezent, 65% din oameni nu-şi plătesc facturile. Odată cueliminarea subvenţiilor va creşte numărul persoanelor cu datorii”, ne-a mai declaratCostin.

FMI nu va suplimentaîmprumutul pentru România

Preşedintele Confederaţiei Naţional Sindicale“CartelAlfa”, Bogdan Hossu, a adăugat că reprezentanţii sindicatelor au cerut oficialilorFMI suplimentarea împrumutului. “Amcerut între 2,5 şi 3 miliarde care să poată alimenta programele structurale şisă permită îmbunătăţirea mecanismului de absorbţie”, a declarat Hossu, lafinalul întâlnirii cu oficialii FMI. Pede altă parte, reprezentanţii FMI au precizat că nu se pune problema acordăriiunor sume suplimentare în acest sens. “Nu este vorba de acordarea unor sumesuplimentare, ci de utilizarea banilor în cadrul bugetului şi de eliminareapiedicilor în utilizarea eficientă a banilor europeni”, a declarat şefulmisiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-01-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine