2020-07-04 12:25

Soluţia Guvernului pentru românii cu credite în franci elveţieni

 |  21:01
Soluţia Guvernului pentru românii cu credite în franci elveţieni

Limita de venit, dar şi cea privind valoarea creditului vor fi eliminate în noua variantă a proiectului de lege privind conversia creditelor din valută în lei, care va fi modificat. Astfel, toţi cei care au contractat credite în valută vor putea apela la conversia în lei, dacă îndeplinesc celelalte cerinţe prevăzute în proiect, a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Acesta s-a întâlnit joi cu reprezentanţii clienţilor cu credite în franci elveţieni, care au venit cu un set de propuneri de modificare a proiectului de lege privind conversia creditelor. S-a stabilit astfel eliminarea plafonului maximal de venituri pentru ca un client să fie admis la conversie, de 3.000 de lei net, precum şi cel al soldului rămas după aplicarea discountului de către bancă, stabilit iniţial la 300.000 de lei. Mai rămâne de stabilit nivelul discountului, de 15% în proiectul întocmit de fostul ministrul Darius Vâlcov, însă reprezentanţii debitorilor în franci elveţieni au propus o reducere de 25%.

Măsurile recente au, foarte probabil, legătură cu veştile proaste care vin din Elveţia. Banca Naţională a Elveţiei  a înregistrat pierderi-record de peste 50 miliarde de franci elveţieni pentru prima parte a anului, iar acum se confruntă cu efectele francului puternic, după ce în ianuarie a eliminat pragul de 1,20 franci pentru un euro. Decizia a dus la aprecierea francului cu 13% în raport cu moneda euro, ceea ce a creat probleme pentru exportatorii elveţieni, iar pe viitor ar putea avea efecte şi asupra clienţilor cu credite în moneda din Ţara Cantoanelor.

Ce spune Teodorovici

„Acele limite au fost eliminate. În privinţa discountului, creşterea acestuia nu reprezintă o problemă pentru noi, dar trebuie văzut care este opinia băncilor, pentru că acestea nu vor fi obligate să intre în mecanism. Deci, trebuie să fie interesate să participe la mecanism“, a spus Teodorovici.

El a precizat că băncile vor fi cointeresate să intre în mecanism prin faptul că statul garantează 50% din creditul rămas de plată în urma conversiei, dar şi nivelul discountului este important. Proiectul de lege include valutele care s-au apreciat cu peste 50% faţă de leu de la momentul acordării creditului, iar programul are o perioadă de un an.În privinţa includerii sub incidenţa legii şi a creditelor de nevoi personale cu ipotecă, folosite în scop locativ, ministrul Finanţelor s-a declarat de acord. Discuţia rămâne deschisă însă în cazul creditelor externalizate, procedura fiind complicată. Ministrul Finanţelor a precizat că plafonul garanţiilor acordate de stat rămâne la un miliard de lei, aşa cum prevede proiectul iniţial, dar se lasă deschisă posibilitatea prelungirii, în cazul în care există solicitări care depăşesc această sumă. Potrivit Asociaţiei Unilizatorilor România de Servicii Financiare (AURSF), plafonul de garantare de 1 miliard de lei va face să poată beneficia de program între 7.000 şi 15.000 de consumatori, în condiţiile în care numărul debitorilor cu credite în franci elveţieni ajunge la circa 100.000, la care se adaugă şi debitorii în alte valute.

Pierderi-record pentru Banca Elveţiei

O veste proastă pe marginea acestui subiect vine din Elveţia, unde Banca Centrală a raportat în primul semestru din 2015 pierderi-record de 50,1 miliarde de franci elveţieni (52 miliarde de dolari), comparativ cu un profit de 16 miliarde de franci elveţieni în perioada similară din 2014, a anunţat purtătorul de cuvânt al SNB, Walter Meier, potrivit Reuters.  Banca Naţională a Elveţiei se confruntă cu efectele francului puternic după ce, la data de 15 ianuarie 2015, a eliminat pragul de 1,20 franci pentru un euro. Eliminarea pragului a dus la aprecierea francului cu 13% în raport cu moneda euro, ceea ce a creat probleme pentru exportatorii elveţieni. SNB a înregistrat pierderi de 47,2 miliarde de franci elveţieni de pe urma deţinerilor în valută, în special euro, şi 3,2 miliarde de franci elveţieni de pe urma deţinerilor în aur, care sunt denominate în dolari. Mai mult, guvernatorul SNB, Thomas Jordan, a afirmat recent că, deşi nu a existat o alternativă viabilă la eliminarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro, moneda Elveţiei va creşte moderat în lunile următoare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz