2020-07-02 13:33

Stabilitate fiscală sau evaziune? Isărescu: TVA nu va fi modificată cel puţin câţiva ani

 |  18:07
Stabilitate fiscală sau evaziune? Isărescu: TVA nu va fi modificată cel puţin câţiva ani

Taxape Valoarea Adăugată (TVA) va rămâne la nivelul actual "celpuţin câţiva ani", întrucât altfel s-ar crea o instabilitate fiscalătotală, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Pe de altă parte, acesta aafirmat că salariile angajaţilor din sectorul bugetar vor creşte anul viitor,dar nu vor reveni la nivelul de dinaintea reducerii cu 25% aplicată de la 1iulie 2010.

"Noiavem un nivel de impozitare relativ scăzut la impozitele mari, fără TVA, acumcu TVA-ul acesta suntem cu unul dintre cele mai înalte niveluri de impozitaredin Europa", a spus Isărescu ieri, la PRO TV. Întrebat dacă nivelul actualTVA va fi menţinut, Isărescu a afirmat: "Cel puţin câţiva ani, altfelînseamnă că am introdus o instabilitate fiscală totală în ţara asta".

PreşedinteleRomalimenta, Sorin Minea, consideră afirmaţia făcută de guvernatorul BNR cafiind una fără sens. “Nu are nici o legătură TVA cu stabilitatea fiscală acum.Când le-au crescut nu s-au gândit la stabilitate fiscală?”, întreabă Minea. În opinia sa „singurul lucru pe care guvernanţii l-aurealizat cu creşterea TVA a fost creşterea evaziunii fiscale. Acum, în loc destabilitate fiscală, avem evaziune fiscală”.

La rândul său, Dragoş Frumosu, preşedinteleFederaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSI), se întreabă retoric “Cineconduce România?”. “În opinia mea, TVAl ar trebui scăzut strict din motivesociale, chiar dacă în primă fază nu ar scădea preţurile, dar le-ar atenuacreşterea. Oricum, statistic vorbind, acum se încasează mai puţin la bugetdecât înainte de majorări, şi toate astea doar din cauza evaziunii rezultate”,a concis acesta.

Şi salariilebugetarilor rămân micşorate

GuvernatorulBNR a mai afirmat că salariile bugetarilor vor fi crescute în unele cazuri anulviitor, dar nu vor ajunge la nivelul de dinaintea tăierii cu 25%. "Reducereade 25% s-a aplicat la jumătate de an, ceea ce înseamnă, chiar cu vorbeledomnului Vlădescu, că dacă s-ar fi aplicat de la începutul anului, ar fi fostdoar de circa 12%. Cu alte cuvinte, pentru că o anumită reducere va trebui sărămână şi la anul, indiferent de cât va fi inflaţia, asta iarăşi pe un calcularitmetic simplu, scăderea de la anul, comparativ cu 2009, adică la începutulacestui an, va fi mult mai mică decât cea care s-a aplicat începând cu 1 iulie2010", a declarat Isărescu. Oficialul BNR este de părere că economia vacreşte în 2011 doar dacă statul va investi în sectoare care "aucapacitatea să mişte rotiţele economiei". "Cred că, într-adevăr,infrastructura rutieră şi în general cea de transporturi, fiind mult rămasă înurmă, are nevoie de mai multe alocări guvernamentale. Mai trebuie să facemceva: avem investiţii potenţiale masive în aceste fonduri europene, multedintre ele nu au plecat la drum datorită faptului că au nevoie de o anumităcofinanţare, deci iarăşi de alocări de bani în cadrul bugetului. Cred că şiacolo putem să gândim investiţii mai mari", a arătat Isărescu.

Sistemul bancar nueste cartelizat, dar are defecţiuni în funcţionare

"Eunu cred că sistemul bancar este cartelizat, dar, într-adevăr, funcţionarea luiare defecţiuni, ca să le numesc aşa, şi este şi el presurizat deincertitudinile care sunt în această ţară şi de discuţiile nesfârşite pe scenapolitică, pe scena socială. Toate aceste incertitudini se transmit în costurisuplimentare", a spus Mugur Isărescu.

Întrebatcu ce presiune vine BNR asupra băncilor pentru ca dobânzile să scadă, Isărescua afirmat: "Nu vedeţi ce facem?! Facem anumite lucruri pentru care suntemcriticaţi sau neînţeleşi, ca să fiu delicat. De exemplu, lăsăm mai multă lichiditateîn piaţă". Guvernatorul a recunoscut că măsurile luate de BNR pentrureducerea dobânzilor nu funcţionează, dar nu crede că acest lucru se întâmplă pentrucă sistemul este monopolizat sau cartelizat. "Eu cred că este o atmosferăgenerală nu foarte sănătoasă pentru activitatea de creditare. Şi cred că ea vafi depăşită. Treptat veţi vedea că şi dobânzile vor scădea. Plătim un cost alacestei ajustări prin majorarea impozitelor, după ce la începutul anului 2009s-a spus că nu mergem pe această cale a majorării impozitelor. Uitaţi că s-aumajorat şi accizele în 2009 şi TVA în 2010! Toate acestea au creat întârzieri,nelămuriri, şi în activitatea bancară", a spus guvernatorul bănciicentrale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-09-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz