2020-02-18 00:20

Statul nu doreşte să fie acţionar la Rompetrol Rafinare

 |  18:34
Statul nu doreşte să fie acţionar la Rompetrol Rafinare

Guvernul a transmis KazMunaiGaz că nu doreşte să fieacţionar la Rompetrol Rafinare (RRC), iar compania kazahă se gândeşte ceposibilităţi are să conducă rafinăria Petromidia împreună cu statul, adeclarat, miercuri, directorul financiar al grupului Rompetrol, DmitriGrigoriev.

"Statula spus că nu doreşte să fie acţionar la Rompetrol Rafinare. Ne gândim la ceposibilităţi avem să manageriem rafinăria împreună cu statul. Dacă nu vom aveacash flow la rafinărie, vom avea opţiunea să o închidem", a afirmatGrigoriev, într-o conferinţă de presă.

Deasemenea, statul a dat grupului Rompetrol contul unde poate plăti obligaţiunilecu câteva zile înainte de a introduce acţiunea în justiţie, a declarat AnaDiculescu Şova, avocată a casei de avocatură NNDKP, prezentă la conferinţă.

GrupulRompetrol, deţinut de KazMunaiGaz din Kazahstan, trebuie să ramburseze pestedouă miliarde de lei în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia,angajate printr-o emisiune de obligaţiuni din anul 2003.

Înoctombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea înobligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrolexistente la data de 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari,inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Dmitria precizat că grupul kazah a răscumpărat obligaţiuni în valoare de 71 milioanedolari şi a plătit 24 milioane dolari reprezentând dobânzi aferente.

"Statul nu are instrumente legale prin care să refuze plata parţială aobligaţiunilor. Ceea ce face statul acum este o neînţelegere a convenţiei pecare a semnat-o. Statul ne-a dat contul unde putem plăti cucâteva zile înainte de a introduce acţiunea în instanţă", a spus Şova.

Surseguvernamentale au declarat că Ministerul Finanţelor a bugetat la rectificarevenituri de 350 de milioane de lei din plata datoriei Rompetrol scadentă înluna septembrie, dar va insista la negocieri pe achitarea întregii sume datorate,având mandat să meargă în justiţie.

Potrivitacestora, statul susţine în justiţie că stingerea datoriei se poate face oriprin achitarea sumei, ori prin conversie în acţiuni, dar nu prin ambelevariante.

"Kazahiiau anticipat şi au angajat patru dintre cele mai mari case de avocatură dinRomânia", au adăugat sursele.

Conversiaîn acţiuni a întregii datorii fără plata parţială a unor sume ar fi făcut castatul să preia pachetul majoritar de acţiuni.

Defapt, acţionarii Rompetrol au promis că plătesc doar o sumă care să le permităsă păstreze controlul companiei după conversia în acţiuni a restului de plată,au mai spus sursele.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-10-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine