2019-10-15 20:29

Statul plăteşte 2 milioane de euro pentru un metru liniar din autostrada Transilvania. Un câmp de cianuri face diferenţa

 |  17:16

Ca şi predecesoarea sa Dorina Tiron, fostadirectoare a Companiei Naţionale de Autostrăzi, actualul şef interimar de laCNADNR, Liviu Costache, are grijă de conturile “regelui asfaltului”, Dan Besciu. ConducereaCNADNR a aprobat plata a circa 6,3 milioane de euro către Euro ConstructTrading 98 pentru decontaminarea aliniamentuluiautostrăzii Transilvania, în zona tronsonului Turda-Gilău. În urma achităriiacestei ultime tranşe, valoarea lucrărilor de decontaminare a celor 12.000 mpde teren „sar” de la 16 milioane deeuro, valoarea iniţială a contractului, la peste 40 de milioanede euro. Odată cu finalizarea celor 54 km de autostradă între Câmpia Turzii şi Gilău,acest tronson devine cel mai scump din lume. Astfel, statul plăteşte cătreBechtel 700 milioane de euro, contravaloarea a 120 km de autostradă.

Cea mai scumpă autostradă dinlume se construieşte în România. Pentru realizarea a 50de metri din autostrada Transilvania, în zona Turda, statul românplăteşte aproximativ 100 milioane de euro. Numai pentru decontaminarea aliniamentuluiautostrăzii Transilvania, unde s-a construit aproximativ 50 de metri de şosea,la patru benzi, firma deţinută de Dan Besciu, patronul firmei Euro ConstructTrading 98 şi al restaurantului bucureştean Golden Blitz, încasează aproximativ40 de milioane de euro.

Contractul pentru lucrările de decontaminaredin zona Turda este pentru o suprafaţă de circa 12.000 de metri pătraţi, însă celepatru benzi ale autostrăzii trec peste suprafaţa decontaminată, numai pe odistanţă de circa 50 de metri liniari. În primă fază, contractul dedecontaminare a celor 12.000 mp de teren din zona aliniamentului autostrăziiTransilania, în valoare de 16,2 milioane de euro, a fost majorat cu 50%. Potrivitsite-ului Companiei Naţionale de Autostrăzi, firma Euro Construct Trading 98 aîncasat încă 10 milioane de euro, în iulie şi august, pentru lucrările dedecontaminare efectuate anul trecut pe aliniamentul autostrăzii Transilvania. Conformcentralizatorului de plăţi al CNADNR, ultima factură, de la începutul acesteiluni, pentru Euro Construct Trading 98, are o valoare de circa 26,5 milioane delei. “Prin aprobarea tacită a conduceriiCNADNR, pentru un metru liniar de autostradă din zona Turda Guvernul ajunge să plăteascăaproximativ 2 milioane de euro, din buzunarele românilor. Pe lângă cei 40milioane de euro, Guvernul ar mai putea să plătească încă aproximativ 80 de milioanede euro pentru decontaminarea zonei localităţii Turda şi a autostrăzii Transilvania.Trebuie rezolvată şi problema deşeurilor toxice depozitate în zonă”, ne-au declarat surse avizate.

Variantade ocolire a cianurilor ar fi costat doar 10 milioane de euro

Potrivit surselor citate, varianta de ocolirea acelui depozit de deşeuri toxice ar fi costat aproximativ 10 milioane de euro.“Traseul autostrăzii Transilvania ar fi putut să nu seintersecteze cu depozitul de deşeuri toxice de la Turda. A existat o propunerede ocolire a deşeurilor toxice. Traseul autostrăzii Transilvania era modificatastfel încât preţul nu ar fi crescut cu mai mult de 10 milioane de euro. Nicinu se ştie valorea finală a lucrărilor de decontaminare de la Turda”, ne-au maideclarat sursele.

Cei54 km de la Câmpia Turzii la Gilău vor costa circa 700 milioane de euro!

Până în prezent, Guvernul plăteşte aproximativ700 milioane de euro pentru cei 54 km din autostrada Transilvania, respectivtronsonul de la Gilău la Câmpia Turzii. “Statulromân plăteşte contravaloarea a 120 km de autostradă,conform contractului încheiat între Compania de Autostrăzi şi Bechtel. În primăfază, contractul pentru cei 54 km de autostradă, de la Câmpia Turzii la Gilău,ce ar fi trebuit finalizaţi în 28 februarie, era încheiat pentru suma de circa235 milioane de euro. La finalul lucărilor celor 54 km de autostradă, statulromân ajunge să plătească circa 700 milioane de euro”, au adăugat sursele citate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-08-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray