2020-07-02 10:29

Statul va vinde acţiunile deţinute la Romtelecom, pe care vrea 1 miliard de euro

 |  15:44
Statul va vinde acţiunile deţinute la Romtelecom, pe care vrea 1 miliard de euro

Statul doreşte să vândă pachetul de acţiunipe care îl deţine la Romtelecom, reprezentând 46% din capitalul social, şi acerut companiei elene OTE să vină cu o ofertă de preţ până la finele acestuian, o altă variantă fiind listarea titlurilor la bursă, a anunţat MinisterulComunicaţiilor. Intenţia de vânzare a fost anunţată de Marius Fecioru, secretarde stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor, care s-a întâlnit la Bucureşticu Guido Kerkhoff, membrul Consiliului de administraţie al Deutsche Telekom,responsabil pentru subsidiarele din Europa, cu Michael Tsamaz, preşedinte alHellenic Telecommunications Organization (OTE), şi cu Yorgos Ioannidis,director general al Romtelecom, informează un comunicat al MinisteruluiComunicaţiilor.

Deutsche Telekom este acţionar la OTE, undedeţine o participaţie de 30%. Operatorul german a intrat în acţionariatul OTEîn urmă cu doi ani şi asigură şi managementul companiei elene. "Cu ocaziaîntâlnirii, Fecioru i-a invitat pe reprezentanţii OTE să vină, până lasfârşitul anului 2010, cu o ofertă de preţ pentru pachetul deţinut de stat laRomtelecom. O altă posibilitate care ar putea fi luată în calcul în vedereavalorificării pachetului de acţiuni deţinut de minister la Romtelecom estelistarea la Bursă", se precizează în comunicat. Tsamaz a precizat cămanagementul companiei se va concentra pe trasarea unei direcţii de acţiune,astfel încât să se asigure stabilitatea companiei Romtelecom pe piaţa dinRomânia.

Vreme:Pachetul deţinut la Romtelecom este evaluat la un miliard de euro şi vrem săobţinem suma

Pachetul de acţiuni deţinut de stat laRomtelecom este evaluat la un miliard de euro, sumă pe care MinisterulComunicaţiilor se aşteptă să o încaseze din vânzarea acestuia către OTE sau pepiaţa de capital, a declarat, vineri, ministrul de resort, Valerian Vreme. "Careprezentant al statului în acţionariatul Romtelecom, Ministerul Comunicaţiilorva ţine cont de realităţile existente pe piaţa de profil şi nu va vindepachetul de acţiuni la orice preţ. Vom trata problema ca un business serios.Oferta OTE, pe care o aşteptăm până la finele anului, trebuie să fie înconcordanţă cu evaluările pieţei", a adăugat Vreme, citat de Mediafax.

MinistrulComunicaţiilor a afirmat că unul din mesajele pe care le-a transmis OTE a fostpăstrarea politicii de investiţii şi creşterea fondurilor alocate în aceastădirecţie. "Într-o companie de telecomunicaţii, acţionarul minoritar esteinteresat ca pachetul de acţiuni pe care îl deţine să îşi sporească valoarea,iar acest scop nu poate fi atins decât prin investiţii", a mai spus Vreme.

Romtelecom este cel mai mare operator detelecomunicaţii fixe, cu afaceri de peste 800 milioane de euro în 2009. OTE adevenit acţionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35% din capitalul socialal companiei şi a primit dreptul de uzufruct pentru încă 16% din acţiuni pentru675 milioane de dolari. Grupul elen a devenit acţionar majoritar la Romtelecomîn 2003, cu 54,01% din acţiuni, contra sumei de 273 milioane de dolari.

Romtelecomeste acţionar la Cosmote România, al treilea operator local de telefoniemobilă, cu o participaţie de 30%, şi la NextGen Communications, o companie careactivează pe piaţa telecom din 2008, unde deţine toate acţiunile.

NextGenfurnizeză servicii de internet, televiziune prin cablu şi telefonie fixă înpeste 120 de localităţi urbane şi rurale. Potrivit Romtelecom, operatorul arepeste 160.000 de abonaţi, cea mai mare parte preluaţi de la NewComTelecomunicaţii prin două tranzacţii încheiate în 2009.

Principaliiconcurenţi ai Romtelecom sunt RCS&RDS şi UPC România.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-05-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz