2020-04-03 07:25

Stimulentele financiare, un nou motiv de hăiture a firmelor

 |  17:09
Stimulentele financiare, un nou motiv de hăiture a firmelor

Guvernul va reintroduce stimulente financiare pentru angajaţii ANAF, eliminate de guvernarea Boc. Astfel, Ordonanţa de Guvern care prevede înfiinţarea unei noi direcţii anti-fraudă include şi o prevedere potrivit căreia angajaţii vor primi stimulente, pe lângă salariu. Potrivit analiştilor, aceste stimulente ar putea fi justificate doar în cazul în care vor fi oferite în baza unui set clar de criterii de performanţă.

Posibilitatea acordării de stimulente este o măsură bună în sectorul privat, unde fiecare face ce vrea cu banii lui, consideră analistul independent Florin Cîţu. “În sectorul privat ar fi o măsură bună, deşi şi acolo ar duce de exemplu o asumare mai mare de risc şi la relaxarea condiţiilor. Dar acolo vorbim de sectorul privat care se joacă cu propriile resurse. Însă în sectorul public, e garantat că un asemenea stimulent va duce la abuzuri din partea instituţiilor statului, mai ales într-o economie unde statul reglementează la sânge şi sistemul fiscal este complicat şi o povară pentru orice cetăţean sau firmă privată”, ne-a declarat analistul.

Biriş: Nu faci performanţă cu oameni nemotivaţi

Şi expertul în fiscalitate Gabriel Biriş susţine că bonusurile de performanţă sunt benefice, atât timp cât sunt oferite în baza unor criterii clare. “Cred că oamenii cu responsabilităţi trebuie remuneraţi corect. Mai ales cei care au atribuţii în combaterea evaziunii fiscale ar merita nişte bonusuri, dar bazate exclusiv pe rezultate efective, clar măsurabile. Nu o să faci niciodată performanţă cu oameni nemotivaţi. Dar trebuie avut grijă cum se dau aceste stimulente”, a spus Biriş.

Urban: Angajaţii ANAF vor abuza de poziţia lor

Pe de altă parte, avocatul Iulian Urban vede stimulentele ca un instrument inutil de răsplată şi ca o scuză pentru ca angajaţii fiscului să abuzeze de poziţia lor. “Măsura este cel puţin nefericită, atât pentru că vor fi mulţi angajaţi ANAF care vor hăitui firmele ca să facă rost de «stimulente», cât şi pentru că nu există nici o justificare pentru ca statul să ofere asemenea stimulente, în condiţiile în care cel puţin noi trimitem zilnic zeci de sesizări la Garda Financiară Bucureşti legate de societăţi care nu îşi plătesc datoriile şi fac evaziune fiscală, iar ei ne spun că nu este de competenţa lor”, a afirmat Iulian Urban.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută Ordonanţa nr. 74 privind reorganizarea ANAF. Potrivit acestui act, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va avea o nouă Direcţie Antifraudă, iar inspectorii ei vor primi, pe lângă salariu, şi stimulente.

În anul 2010, în timpul guvernării Boc, aceste stimulente au fost incluse în salariu. Acest lucru s-a întâmplat deoarece la vremea respectivă se ajunsese la situaţii în care stimulentele triplau practic salariul de bază lunar pe care îl lua un angajat al Fiscului.

Între altele, proiectul reorganizării ANAF mai prevede desfiinţarea Direcţiilor Judeţene ale Finanţelor Publice, care vor fi înlocuite cu direcţii regionale ale finanţelor publice, a căror arie de competenţă va corespunde celor 8 regiuni de dezvoltare ale României. Astfel, la nivel naţional vor mai exista doar opt structuri, faţă de 42, câte sunt în prezent.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-07-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine