2020-02-26 19:29

Stolojan spulberă iluziile privind eficienţa reformei în sistemul de pensii

 |  17:54

Reprezentanţii pensionarilor sunt de acord cu europarlamentarul TheodorStolojan, care a declarat că reforma pensiilor nu va rezolva dezechilibrele dinsistem, dar susţin că multe probleme au fost amplificate chiar de instituţiilestatului. Pensionarii sunt convinşi că o mare parte a dezechilibrelor dinsistem sunt cauzate de colectarea deficitară a contribuţiilor pentru bugetulasigurărilor sociale de stat.

“Afirmaţiile domnului Stolojansunt adevărate. Depinde însă ce înţelege dânsul prin dezechilibre. Acesteprobleme reale sunt determinate de instituţiile statului, care nu au reuşit săasigure un echilibru. Un dezechilibru a apărut în sistem când contribuţiilepentru bugetul asigurărilor sociale de stat au fost reduse de la 35%, în 2001,la 27,5%, în 2008, an în care a intrat în vigoare şi legea privind transferulde bani către pensiile private. În 2008 s-au transferat 0,82 miliarde de lei,iar în 2009, s-au transferat 1,2 miliarde de lei, fără a creşte contribuţiilesociale”, ne-a declaratpreşedintele Federaţiei Naţionale “Unirea” a Pensionarilor dinRomânia, Dumitru Cojanu. Un alt dezechilibru important din sistem este cauzat de necolectarea CAS,potrivit reprezentanţilor pensionarilor. “Un dezechilibru a fost creat de Ministerul Finanţelorprin necolectarea contribuţiilor, acestea fiind «stinse» ulterior. În 2008,restanţele au fost de 4,7 miliarde de lei, iar în 2009, de 4,3 miliarde de lei,la care se adaugă şi creanţele bugetare, datoriile angajatorilor de un miliardîn 2008 şi 2,5 miliarde în 2009. Statul şi-a acoperit datoriile prin contribuţiilesociale. Mai mult, numeroşi angajatori nu au plătit CAS, dar au opritcontribuţiile angajaţilor”, ne-a mai spus Cojanu. Preşedintele Federaţiei “Unirea” susţine că noua Lege a pensiilor nu prezintă o perspectivă asupranivelului de trai al pensionarilor. “Nu sunt menţionate standardele de viaţă pentru pensionari. În cel maifericit caz, pensionarii vor avea acelaşi standard de viaţă ca şi în prezent,care este sub limita unuia decent, ceea ce încalcă prevederile Constituţiei”, ne-a mai explicat Dumitru Cojanu.

EuroparlamentarulTheodor Stolojan a declarat luni că reforma din sistemul de pensii nu varezolva dezechilibrele din sistem. "Există o reformă care trebuie făcută,trebuie dusă până la capăt. Ea va corecta dezechilibrele care există, dar nu leva rezolva sub nici o formă, pentru că sistemul în care suntem nu este viabileconomic. În formaţia de unu la unu, unul care este plătitor de contribuţii şiunul care este pensionar, sistemul nu este viabil economic. Nefiind viabileconomic, nu este viabil financiar. Nu putem discuta aici cum să-l facem viabilfinanciar, dacă el nu mai e viabil economic", a spus Stolojan. El adeclarat că sistemul va depinde pe viitor de alocarea de resurse de la bugetpentru a acoperi deficitele.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-01-21Parerea ta...

DETECTIV
30 Sep 2010

DOMNUL STOLOJAN VORBESTE,IAR PARTIDUL DE GUVERNAMANT CE A FOST SUSTINUT SI DE DOMNIA SA NU FACE NIMIC IN ACEST SENS !
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine