2020-07-10 17:22

Strategia Energetică a României, gata abia la toamnă. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, anunţă un nou termen pentru documentul aşteptat de ani de zile de toată industria de profil

 |  21:01
Strategia Energetică a României, gata abia la toamnă. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, anunţă un nou termen pentru documentul aşteptat de ani de zile de toată industria de profil

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, promite să pună “pe masă” în această toamnă Strategia Energetică a României, proiect la care autorităţile lucrează de ani de zile. Până acum, toate strategiile energetice ale României erau copiate una după alta, fără să conţină noutăţi demne de luat în seamă. În plus, documentele vorbeau de aceleaşi proiecte care stagnează de ani buni, toate aflate doar în stadiul “pe hârtie”: interconectorul AGRI, hidrocentrala de acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă sau cablul electric submarin dintre România şi Turcia, proiecte care, cumulate, depăşesc 10 miliarde de euro.

Documentul actual va fi valabil pentru perioada 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, însă capitole din acest document vor fi puse în dezbatere publică până la finalizarea sa.

Analiştii consultaţi de ziarul PUTEREA sunt însă sceptici cu privire la această strategie.

“Dacă ascultam promisiunile lor, proiectul era gata de anul trecut. Aşteptăm să ne spunem şi noi părerea. Nu ştim cum va arăta, nu am purtat discuţii încă, dar ştim că sectorul energiei regenerabilelor se află într-o situaţie foarte delicată. Şi din moment ce în ultimii ani industria privind producţia de energie din surse regenerabile a fost defavorizată, nu văd de ce ne-ar favoriza acum. Viitorul nostru pare sumbru. Pe mulţi dintre noi ne paşte falimentul. În sectorul de energie eoliană, de exemplu, pragul de rentabilitate se apropie de zero. Şi nu se face nimic pentru îmbunătăţirea situaţiei. Efectiv ne zbatem să supravieţuim”, au declarat, pentru PUTEREA, oficiali ai unei asociaţii privind energia regenerabilă.

Ministrul Energiei dă asigurări că vom vedea elemente de dezbatere încă dinainte ca strategia să fie finalizată.

„Strategia o face Ministerul Energiei, este o strategie a României. (...) Avem câteva sute de specialişti care într-un fel sau într-altul sunt în dialog cu noi pe marginea Strategiei Energetice. Îmi este de fiecare dată dificil să alcătuim un grup de lucru pentru că de fiecare dată vom lăsa pe cineva în afara lui din motive strict obiective, de spaţiu, de lipsă de eficienţă a dialogului, efectiv este foarte complicat. Dar vă asigur că pentru fiecare om care doreşte sau companie care doreşte să participe la acest exerciţiu important va exista o modalitate în care poate să contribuie. Vom atrage alături de noi pe toţi cei care vor să contribuie şi care au cuvânt de spus, vom aduce şi partea de consultanţă pe partea de modulare economică în ideea de a avea şi o bază dincolo de discuţii, de filosofia sistemului, să avem şi o parte de evaluare macro strict orientată zona asta. Veţi vedea elemente de dezbatere încă dinainte, pe măsură ce mai facem câte un capitol sau mai obţinem o anumită claritate cu privire la dezbatere, veţi vedea minute ale reuniunilor, veţi vedea documente de etapă puse în dezbatere publică. Doar nu o să venim la sfârşitul toamnei cu un singur document şi să vă rugăm în zece zile să vă pronunţaţi. Nu. E un proces interactiv de durată”, a declarat luni ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

100 miliarde de euro, investiţii până în 2035

În prezent, România are o strategie energetică națională, adoptată în anul 2007, care este valabilă până în anul 2020.

 “Strategia Energetică va oferi o viziune de dezvoltare sustenabilă a țării, care include evoluția României către rolul de hub regional de producție, înmagazinare și tranzacționare a energiei; centrarea pe consumatorul de energie ca principal beneficiar al diversificării surselor și serviciilor de energie; dezvoltarea infrastructurii energetice concomitent cu introducerea de tehnologii inteligente; transparentizarea și profesionalizarea actului de guvernanță energetică. Strategia va include un mecanism intrinsec de revizuire și actualizare, astfel încât să fie în permanență un document viu și relevant”, se arată în prezentarea proiectului de pe site-ul Ministerului Energiei.

Termenul limită estimativ de finalizare a documentului Strategiei Energetice a României este 15 septembrie 2016. Obiectivul este ca documentul final să fie supus dezbaterii parlamentare și asumat de către Parlamentul României prin act normativ.

Autorităţile estimează că investițiile necesare în sectorul energetic românesc, până în anul 2035, se ridică la 100 de miliarde de euro. Obiective investiționale considerate ca fiind necesare sau strategice sunt: dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 ale centralei de la Cernavodă, dezvoltarea centralei hidroelectrice de acumulare prin pompaj Tarnița - Lăpuștești, dezvoltarea sau extinderea capacităților de interconexiune și facilitarea exportului/importului pentru exploatarea avantajului prețurilor mai mari ale energiei electrice de pe alte piețe.

Se are totodată în vedere exploatarea zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră, investițiile realizate în vederea conformării la cerințele de mediu ale Uniunii Europene şi modernizarea centralelor pe cărbune.

“Cărbunele încă mai are un rol de jucat!”

Ministrul Energiei este totodată de părere că societăţile energetice de stat au vulnerabilităţi legate de modul în care sunt administrate şi că există zone unde se văd clar deficienţe.

“Cred că vulnerabilităţile sunt mai mult legate de guvernanţa corporatistă, de modul în care gestionăm companiile, cred că de aici vine principala vulnerabilitate. Ea nu este una legată de toate companiile din sector, dar în anumite zone cu siguranţă acest lucru se vede cu ochiul liber, că avem nişte deficienţe. Cred că avem o parte din sectorul energetic în plin proces de transformare şi mă refer la sectorul minier asupra căruia există o presiune mare şi, chiar dacă de el avem nevoie, din nou spun că avem nevoie de sectorul minier, şi nu spun eu, uitaţi-vă la datele de la Dispeceratul Energetic Naţional şi cred că ar trebui să avem nişte politici publice care să recunoască şi ele că acest cărbune are un rol”, a declarat luni ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Acesta a spus că are o paletă mai mare de îngrijorări în ceea ce priveşte sectorul pe care îl gestionează.

“Nu am o temere legată de un anumit sector, cred că am o paletă de îngrijorări, am avut de exemplu în iarnă îngrijorări legate de capacitatea sistemului de a reacţiona în condiţii extreme. Mi-am asumat că vom trece cu bine această iarnă, am avut momente de criză, multe dintre ele le-aţi şi văzut, ce s-a întâmplat la ELCEN, cu avarii, cu intemperii care au dat jos stâlpii de electricitate. Văd în fiecare dimineaţă situaţia avariilor, nu avem în fiecare dimineaţă avarii, dar le monitorizăm. Sectorul este atât de vibrant încât îmi oferă o paletă întreagă de surprize”, menţionează ministrul Energiei.

Ministrul Victor Grigorescu a amintit şi despre o evaluare făcută de un fost ministru, potrivit căruia s-au cheltuit 100 de milioane de dolari în ultimii 15 ani pe studii de fezabilitateîn sectorul energetic, ceea ce “e un lucru foarte rău”, care decredibilizează ideea de companie de proiect.

Producătorii de energie regenerabilă, aproape de faliment

Peste 40% din producătorii de energie regenerabilă sunt în situaţie de faliment, spun jucătorii din sector, iar anul 2016 este unul în care industria energiei regenerabile se află în situaţie de forţă majoră. Mai mult, autorităţile cunosc problema din sistem, dar nimeni nu vrea să îşi asume o decizie pentru îmbunătăţirea situaţiei.

“Acest an este un an de forţă majoră. Peste 40% din producătorii de energie regenerabilă sunt în default anul acesta”, afirmă Sebastian Enache, business development manager în cadrul dezvoltatorului de proiecte eoliene Monsson Group.

Potrivit acestuia, energia regenerabilă are un impact minim ca şi costuri asupra consumatorului final şi maxim ca beneficii. “Autorităţile recunosc problema, dar nimeni nu-şi asumă nimic. Parcă suntem copii. Este vorba de 7 miliarde de euro, peste 25.000 de locuri de muncă, iar puterea instalată este mai mare decât cea a energiei nucleare. Toată lumea ne întreabă dacă ne e bine şi cu ce ne poate ajuta, dar nu există un interes. Toată lumea se bazează ca acele companii mari care au investit să susţină în continuare proiectele, dar cât poţi să le susţii pe minus, un an, doi?”, s-a întrebat reprezentantul Monsson.

La rândul său, Cătălina Dragomir, director general al Vestas România şi preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, a arătat că în industria energiei produse din vânt pragul de rentabilitate se apropie de zero. “În acest moment ne zbatem să supravieţuim, sperând că răspunsul autorităţilor va veni repede. 2016 este un an de cotitură, trebuie luate decizii în regim de urgenţă”, a  spus Dragomir.

„Veţi vedea elemente de dezbatere încă dinainte, pe măsură ce mai facem câte un capitol sau mai obţinem o anumită claritate cu privire la dezbatere, veţi vedea minute ale reuniunilor, veţi vedea documente de etapă puse în dezbatere publică. Doar nu o să venim la sfârşitul toamnei cu un singur document şi să vă rugăm în zece zile să vă pronunţaţi. Nu! E un proces interactiv de durată!”.

Victor Grigorescu, ministrul Energiei


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz