2020-02-24 08:17

Strategia fiscală pentru 2011, dezastru pentru Educaţie şi Agricultură

 |  18:57
Strategia fiscală pentru 2011, dezastru pentru Educaţie şi Agricultură

Chiar dacă salariaţii din agricultură şi profesorii auajuns să câştige cât ajutorul de şomaj, Guvernul are grijă să taie, anul viitor, din banii pentru Educaţie,Agricultură şi Apărare. Sindicatele din Educaţie susţin că o nouă scădere a bugetului pentru Educaţieva conduce la închiderea multor unităţi şcolare. Mai mult, liderii de sindicat din Agricultură acuzăGuvernul că vrea să distrugă sistemul rural şi că încurajează evaziuneafiscală.

Guvernul Boc va tăia, anulviitor, din bugetele de stat pentru Educaţie,Agricultură, Apărare, Interne şi Economie, dar va majora cheltuielile Ministerelor Muncii,Transporturilor şi Mediului. Strategia fiscal-bugetară pentru perioada2011-2013, aprobată de Guvern, prezintă o comparaţie între nivelul decheltuieli totale estimate să fie acoperite anul viitor pentru ministere de labugetul de stat şi nivelul din acest an, precum şi proiecţiile pentruintervalul 2012-2013. “Totalulcheltuielilor alocate de la bugetul de stat vor scădea la MinisterulAgriculturii ca pondere în PIB, de la 1,07% în 2010 (5,4 miliarde lei) la 1,02%din PIB (5,5 miliarde lei), dar vor urca la 7 miliarde lei în 2012 (1,18% dinPIB) şi la 8,2 miliarde lei în 2013 (1,24% din PIB). Cheltuieli acoperite de labugetul de stat vor scădea şi la Ministerul Educaţiei ca pondere în PIB, de la1,08% (5,53 miliarde lei) în 2010 la 1,03% din PIB (5,59 miliarde lei) în 2011şi va reveni pe creştere în 2012 (6,4 miliarde lei, 1,08% din PIB) şi în 2013(8,4 miliarde lei, 1,29% din PIB)”,se arată în Strategia fiscal-bugetară pentruperioada 2011-2013, citată de Mediafax. Şi pentru Ministerul Apărării Naţionalese va înregistra o scădere a cheltuielilor de la bugetul de stat, de la 6,59miliarde lei în 2010 (1,29% din PIB) la 4,38 miliarde lei în 2011 (0,80% din PIB).

Cornea: “Suntem la nivelul ţărilordin Africa subdezvoltată

Sindicatele din Educaţiesusţin că o nouă reducere a bugetului va “îngropa” definitiv învăţământulromânesc. “Onouă reducere a bugetului pentru Educaţie înseamnă o scădere a calităţii în învăţământ.Oricum, avem cel mai mic buget pentru învăţământ din Europa. Suntem la nivelulţărilor din Africa subdezvoltată, din punct de vedere al bugetului alocatpentru Educaţie. Nu vor mai fi bani pentru investiţii, pentru plata datoriilorsau a salariilor. Ne putem aştepta şi la o nouă scădere a salariilor, în acestecondiţii”, ne-a declarat preşedinteleFederaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea. Conducerea FederaţieiEducaţiei Naţionale (FEN) avertizează că o nouă scădere a bugetului pentruEducaţie va conduce la închiderea multor unităţi şcolare. “O nouă diminuare abugetului înseamnă incapacitatea unităţilor şcolare de a-şi mai plăti datoriile.În aceste condiţii, multe şcoli, grădiniţe sau licee vor fi închise. Reducerease va regăsi în bunul mers al educaţiei. Este posibil să avem şi noi scăderisalariale. Nu văd însă de unde ar mai putea să taie. Să nu asistăm la aceeaşisituaţie ca anul trecut, când, în luna septembrie se zvonea că bugetarii vor fitrimişi în concediu fără plată şi aşa s-a întâmplat. Zvonuri au fost şi acumGuvernul a infirmat acest lucru însă prin «gura sa», Emil Boc. Această nouăreducere a bugetului ne dă însă de gândit”,ne-a explicat preşedintele FEN, Constantin Ciosu.

Frumosu: România va deveni importatoare exclusivă dealimente

Preşedintele FederaţieiSindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu consideră că în această strategie, specialiştii din MinisterulFinanţelor “ţin foarte mult să distrugă Ministerul Agriculturii.“Guvernul actual vrea săimportăm materie primă pentru agricultură. Asta înseamnă că banii din ţarăpleacă în afară. România importând materie primă nu îşi doreşte să stopezeevaziunea fiscală, din contră, să o încurajeze. Guvernul României doreştedistrugerea sistemului rural şi să reziste pe piaţă numai cel care are o puterefinanciară şi care îşi permite să importe materie primă să producă alimente”, ne-a declarat Frumosu. Acesta a subliniat că GuvernulBoc îşi doreşte ca România să devină importatoare de produse alimentare şi nuproducători. “Este inadmisibil aşa ceva, eu zilele acestea, dacă acest lucrurămâne bătut în cuie, în locul ministrului Tabără, mi-aş da demisia. Ar fi unmare semnal de alarmă. Dacă ministrul agriculturii îşi ia angajamente că poatesă facă agricultură cu acest buget, nu îl cred”, a adăugat liderul de sindicat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-09-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine