2020-02-28 14:56

Studenţii revitalizează piaţa imobiliară. Chiriile cresc din septembrie cu până la 30%

 |  17:20
Studenţii revitalizează piaţa imobiliară. Chiriile cresc din septembrie cu până la 30%

Chiriile din centrale universitare, mai alesBucureşti, vor creşte în această toamnă, odată cu venirea studenţilor lafacultate. Agenţiile de profil preconizează creşteri de până la 27%. "Ne putem aştepta la uşoare creşteri însăptămânile imediat următoare, deoarece ne aflăm în pragul perioadei în carestudenţii devin foarte activi pe piaţa imobiliară. Pentruprima dată însă, anul acesta, este posibil ca speculanţii să nu-şi realizezeplanurile", arată raportul portalului imobiliare.ro.

Reprezentanţiiportalului susţin că preţurile de vânzare ale imobilelor au scăzut mult înultimul an, iar tot mai mulţi proprietari, care nu sunt presaţi să vândă,preferă să îşi închirieze apartamentele, ceea ce a determinat creştereanumărului de oferte pe piaţă. "Mai mult caniciodată, criza va face ca familiile studenţilor să fie mai cumpătate înalegerea unei chirii şi tocmai de aceea proprietarii trebuie să-şi aliniezeaşteptările la nivelul bugetului actual al studentului român. Sigur căvor exista proprietari care vor încerca să speculeze revenirea studenţilor înmarile oraşe universitare, însă mulţi studenţi au început deja să caute ochirie, deoarece preferă să nu fie presaţi de timp şi să negocieze",explică Adrian Erimescu, director general al imobiliare.ro.

„Acum câţiva anise ştia foarte bine că odată cu venirea toamnei chiriile creşteau. Veneaustudenţii la Bucureşti şi automat cererea era mai mare, iar proprietariispeculau acest lucru. Tarifele creşteau în medie cu 10-15% faţă de vară. În modnormal, ar trebui să asistăm la scumpiri pe piaţa chiriilor în următoareaperioadă, dar, ţinând cont că trecem printr-o perioadă de criză, lucrurile arputea sta diferit anul acesta. Ofertele sunt multe în piaţă, studenţii au deunde alege, iar acest lucru nu este deloc în avantajul proprietarilor. Înaceste condiţii este riscant să ceri mai mult. În ce priveşte zonele spre carese orientează studenţii, acestea sunt clar cele situate în apropierea marilorcentre universitare. Din baza de date imopedia.ro se observă o creştere anumărului de căutări pentru zona Universitate (+22%), Drumul Taberei (+ 26%), Tei (+25%),Militari (+25%)”, a declarat reprezentantul imopedia.ro, Laura Ciocodeica.

Chiriile au scăzut înultimele luni

În perioada 10 martie-10 august 2010, preţulsolicitat pentru închirierea garsonierelor din Bucureşti s-a redus cu 7%, în timp ce pentruapartamentele cu două şi trei camere, scăderile înregistrate au fost de peste10%. Astfel, în prezent, chiria unei garsoniere în zone precum Drumul Taberei,1 Mai, Titan, Militari, Vitan sau Dristor porneşte de la 170 euro pe lună. Pede altă parte, pot fi găsite apartamente cu două camere la preţuri începând dela 250 de euro/lună în zone precum Tei, Fizicienilor, Brâncoveanu, Morarilorsau Kogălniceanu. Studenţii pot alege apartamente cu trei camere pentru preţuricare pornesc de la 320 de euro/lună în Tineretului, Titan sau Drumul Taberei.

Cluj-Napoca estecentrul universitar în care panta de scădere a preţului chiriilor a fost ceamai lentă. Astfel, preţul cerut pentru închirierea garsonierelor şiapartamentelor cu trei camere a scăzut cu puţin peste 6%, iar pentru cele cudouă camere cu 3%. În zona Zorilor, de exemplu, studenţii pot închiriaapartamente cu o cameră cu 150-180 de euro/lună. În această perioadă, preţurileapartamentelor cu două camere pornesc de la 180 euro/lună în Mănăştur, iar celeale apartamentelor cu trei camere de la 300 de euro/lună, în Grigorescu,Gheorgheni, dar şi în Mărăşti şi Semicentral.

LaIaşi, scăderi mari de preţ au fost înregistrate la garsoniere, dar şi laapartamentele cu două camere, preţul acestora scăzând cu 9%. Chiar dacă estevorba de o scădere mai mică şi preţul apartamentelor cu trei camere a coborâtîn intervalul analizat cu 7%. Astfel, pentru noul an universitar, studenţii dinIaşi pot găsi garsoniere care pornesc de la 120-140 euro/lună în zone precumTătăraşi, Podu Roş, Păcurari, Podul de Piatră sau Nicolina. În cazulapartamentelor cu trei camere, preţul plătit de chiriaş pentru fiecare camerăse situează în jurul a 100 de euro/lună. În Copou, preţul apartamentelor cudouă camere porneşte de la 220-250 de euro/lună, iar cel al apartamentelor cutrei camere de la 300 de euro/lună.

Şiîn Timişoara proprietarii îşi reduc pretenţiile. Dacă chiriile la garsoniere auscăzut cu 5,5% din primăvară până în prezent, cele practicate la apartamentelecu două şi trei camere a scăzut cu 8,8%, respectiv 6,5%. Astfel, în zonaComplexului Studenţesc, preţul cerut pentru închirierea unei garsonieremobilate, în stare bună, porneşte de la 120 de euro/lună. În acelaşi timp,pentru un apartament cu două camere, preţul chiriei porneşte de la 250 deeuro/lună, iar pentru un apartament cu trei camere de la 300 de euro/lună. Apartamente la preţuri bune pot figăsite şi în Circumvalaţiunii, Aradului, Lipovei sau Şagului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine