2020-02-16 20:39

Studiu BNR: Cererea de credite bancare se va menţine scăzută în perioada următoare

 |  16:46
Studiu BNR: Cererea de credite bancare se va menţine scăzută în perioada următoare

Băncilenu anticipează reluarea cererii de credite din partea companiilor sau apopulaţiei, după ce în trimestrul al doilea s-a consemnat înăsprirea termenilorde creditare, mai puţin în privinţa împrumuturilor ipotecare, potrivit unuisondaj realizat de Banca Naţională a României.

Cerereade credite pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri a rămas în teritoriulnegativ în trimestrul al doilea, infirmând aşteptările optimiste anterioare alebăncilor. Această evoluţie s-a conturat pe fondul scăderii încrederiiconsumatorilor în situaţia economică generală şi în veniturile viitoare.

Încazul creditării ipotecare există semnale privind o eventuală relaxare atermenilor de creditare. Aproximativ 17% din bănci (în procent net) au diminuatcosturile creditării, altele decât cu dobânzile, după şase trimestre în careacestea au fost menţinute la nivelurile premergătoare crizei.

Lacreditele de consum, băncile au raportat menţinerea cererii la nivelul dinprimele trei luni, contrar aşteptărilor optimiste anterioare a circa jumătatedintre bănci. O restrângere a cererii este semnalată şi pentru cardurile decredit şi pentru creditele de consum garantate cu ipoteci. "Cererea pentrucardurile de credit au prezentat cea mai mare fluctuaţie de la începutulacestui an. (...) După câteva aşteptări neconfirmate privind relansareacreditării, băncile şi-au schimbat viziunea şi au indicat că în T3/2010anticipează continuarea declinului cererii de credite de consum",precizează BNR.

"Lanivel agregat, termenii creditării (firmelor - n.r.) au fost înăspriţi înT2/2010. Măsurile luate în această perioadă au avut un grad de restrictivitatemai scăzut decât în T1/2010. Pe fondul deteriorării calităţii portofoliului decredite, băncile (în procent net de aproximativ 25%) au majorat primelesolicitate în cazul creditelor mai riscante, pentru a putea acomoda mai uşoreventuale pierderi. Concomitent au fost întărite şi cerinţele decolateral/garanţii. Acest termen al creditării a fost revizuit cel mai des dela debutul crizei financiare, în condiţiile în care peste 75 de procente dincreditul companiilor nefinanciare sunt garantate cu ipoteci", se arată însondajul BNR privind creditarea în trimestrul al doilea. La nivel agregat,cererea de credite din partea companiilor a fost în creştere faţă de primeletrei luni, întrerupându-se seria de cinci trimestre consecutive anterioare dedeclin. Aproximativ 20% din instituţiile de credit au raportat pentru perioadaaprilie-iunie o tendinţă crescătoare a cererii de credite, confirmându-seaşteptările anterioare ale acestora. Prognozele băncilor pentru următoareletrei luni nu susţin o eventuală posibilitate de reluare a creditării la nivelulcompaniilor alimentată de cerere.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-09-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine