2020-07-02 13:54

Studiu GfK. Peste jumătate dintre români nu-şi pot acoperi cheltuielile curente

 |  18:31
Studiu GfK. Peste jumătate dintre români nu-şi pot acoperi cheltuielile curente

Pestejumătate dintre români reuşesc cu greu să-şi acopere cheltuielile curente şiaproape unul din patru are datorii, cel mai mare procent al datornicilor dinultimii şapte ani, potrivit Barometrului de Încrederea Consumatorului, realizat de GfK România pentru Comisia Europeană. Potrivitstudiului, dacă în iulie, cea mai “neagră” lună a anului din punctul de vedereal încrederii în situaţia financiară a familiei lor, aproape trei sferturidintre români considerau că aceasta este mai rea decât cu 12 luni în urmă, înprimele două luni de toamnă au apărut semnele unei uşoare îmbunătăţiri.Astfel,numai aproximativ 7 din 10 dintre cei chestionaţi manifestăacelaşi sentiment negativ.

"Numai9% (dintre români, n.n.) speră ca situaţia lor să se îmbunătăţeascăîn următorul an şi 33% se aşteaptă să rămână la fel ca în prezent", aratăstudiul GfK. De asemenea, 88% dintre cei chestionaţi afirmă că stareagenerală a economiei a cunoscut un regres în ultimele 12 luni, în vreme cesperanţele pentru următorul an sunt ceva mai mari, o treime dintre eideclarându-se optimişti.

În ceea ce priveşte inflaţia, declaraţiile suntcele mai pesimiste din ultimele 12 luni. Astfel, aproape 77% dintre româniestimează o creştere a preţurilor în 2011, în vreme ce 83% au resimţit înultimul an o creştere a inflaţiei pentru majoritatea produselor. "Perioadaactuală nu pare a fi una favorabilă economisirii. Mai mult de 8 din 10 românispun că nu intenţionează să pună bani deoparte în următorul an. În acestcontext, nu surprinde faptul că, după doi ani de la declanşarea crizeieconomice, intenţiile de achiziţie a unui automobil sau a unei locuinţe scad şiele de la un trimestrul la altul: 9%, respectiv 4%. Un procent ceva mai ridicat(15%) intenţionează totuşi să investească în îmbunătăţirea locuinţei:cumpărarea unei centrale pentru încălzire sau a unor noi obiecte sanitare",se mai arată în studiu.

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-11-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz